BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kuba bármiről tárgyalna az Egyesült Államokkal

Raul Castro kubai elnök kijelentette: hajlandó bármiről tárgyalni az Egyesült Államokkal, beleértve az emberi jogokat, a politikai foglyokat és a sajtószabadságot.

Megjegyzése azt követően hangzott el, hogy Barack Obama amerikai elnök jelezte, Kubának kell megtennie a következő lépést a kapcsolatok további javulása érdekében – jelenti a BBC.

Raul Castro mindezt Venezuelában, egy harmincnégy latin-amerikai és karibi ország részvételével tartott csúcsértekezlet előestéjén mondta el. Hozzátette, hogy országa csak "egyenlő feltételek mellett" nyitott a tárgyalásokra.

A kubai elnök nyilatkozata amerikai partnerének korábbi megszólalására adott reakciónak tekinthető: Barack Obama ugyanis közölte: Kubának kell megtennie a következő lépést, amennyiben szeretné továbbfejleszteni a két ország kapcsolatát.

A karibi ország és az Egyesült Államok között továbbra sincs hivatalos diplomáciai üzenetváltás, de az elmúlt időszak eseményei arra utalnak, hogy a két ország igyekszik újjáépíteni az ötven éve megszakadt kapcsolatot. A folyamat egyik fontos eseménye volt, hogy az amerikai elnök nemrég jelentősen könnyítette a kubai származású amerikaiakra vonatkozó hazautazási szabályokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.