BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas papagájra emlékeztető, diótörő dinoszaurusz – Fotó

Az archeológusok szerint a Psittacosaurus gobiensis ügyesen törhette fel a magvak héját. Erre utal a hatalmas papagájra emlékeztető őslény erős csőre.

A Chicagói Egyetem munkatársai most mutatták be a nyilvánosságnak felfedezéseiket, amelyeket a 2001-ben, a Góbi sivatagban talált lelettel kapcsolatban tettek – számol be a LiveScience.

A Psittacosaurus gobiensis a dinoszauruszoknak abba a családjába tartozott, amelybe a Triceratops. Ezek az állatok a feltételezések szerint az erősebb növényeket is képesek voltak megrágni speciálisan fejlett fogaikkal.

A 110 millió évvel ezelőtt élt Psittacosaurus gobiensis koponyáját megvizsgálva az amerikai kutatók bizonyítva látták, hogy ez a faj rendkívül ügyesen törhette fel a diót és más kemény magvakat. Erre utal, hogy fejének felépítése a magok feltöréséről híres leszármazottakra, a papagájokra emlékeztet.

Paul Sereno szerint erre az életmódra utal az is, hogy a Psittacosaurus gyomrában több mint ötven követ találtak, ami egyébként teljesen aránytalan lenne az alig egyméteres testhosszhoz képest. A madarak esetében az emésztéshez használt kövek száma utal az elfogyasztott táplálékra – minél több követ "használ" egy madár, annál keményebb élelmen él.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.