BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szili nem vesz részt az MSZP irányításában

Szili Katalin nem kér posztot az MSZP országos választási bizottságában, így egyértelmű, hogy ebben a ciklusban már nem vesz részt a párt irányításában – írja a Népszabadság.

Az MSZP elnöksége kedden egyhangúlag úgy döntött, hogy a Szili Katalin lemondása után megüresedő házelnöki posztra Katona Bélát javasolja. Az elnökség - amelynek ülésén Szili is részt vett - egyúttal megköszönte a házelnök munkáját, és közölte: számít rá a továbbiakban. Szili Katalin a legutóbbi pártkongresszuson jelentette be "hátralépését", melyet az EP-választás kudarca utáni szocialista önvizsgálat hiányával és a vezetésben zajló pozícióharccal indokolt.

Közölte, ő a baloldal újraépítésére akar koncentrálni. Országjárásra készül, de csak részben pártkeretekben. A házelnök környezetéből úgy értesültünk, hogy Szili a parlament szeptember 14-i nyitóüléséig kizárólag a házelnöki tisztségéből adódó feladataira koncentrál. A héten például a nemzeti és etnikai kisebbségek fóruma, illetve a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács ülésén elnököl. Nemzetközi programjai jórészt a szeptember elejei, Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának elnöki feladataihoz kötődnek.

Korábban felmerült, hogy Szili is helyet kaphat az MSZP operatív irányítását ellátó országos választási bizottságban (ovb), de - legutóbb, a lapnak nyilatkozva is - határozottan közölte: sem kormányfőjelölt, sem pártelnök nem kíván lenni, és az ovb-tagság sem érdekli. A Népszabadság úgy tudja, a párton belüli folytatásról Lendvai Ildikó pártelnökkel már egyeztettek, de a négyszemközti tanácskozás nem hozott érdemi eredményt. Várhatóan még a parlamenti nyitány előtt folytatják a megbeszélést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.