BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó: Nem Orbán a felelős a forint gyengüléséért

Az elemzők nem értik, hogy mi történik a pénzpiacokon és a miniszterelnök hétfői beszédének nincs köze a forint gyengüléséhez - foglalható össze Szijjártó Péter nyilatkozata.

Egyelőre az elemzők is kapkodnak és nem értik igazán, hogy mi zajlik a pénzpiacokon – nyilatkozta Szijjártó Péter Az Este című műsorban arra a kérdésre reagálva, hogy Orbán hétfői beszéde gyengíthette-e a forintot. A miniszterelnök szóvivője szerint már többször is világossá vált, hogy reálgazdasági folyamatoktól gyakran teljesen függetlenül mozognak az árfolyamok. „Azokat különböző nemzetközi trendek, sokszor spekulációs kísérletek befolyásolják.”

A miniszterelnök felelősségét kizárta Szijjártó, ugyanis - mint mondta - Orbán Viktor már körülbelül egy hónapja világossá tette az IMF-fel kapcsolatos álláspontját. „Azóta ezt számtalanszor elmondta, mégsem volt semmifajta ilyen jellegű pénzpiaci hatása a nyilatkozatainak. De még egyszer mondom, senki nem tudja megmondani egzakt módon, hogy milyen árfolyammozgás mögött éppen milyen mozgatórugók, szándékok, spekulációs célok állnak.” A kormány megvédte a devizahiteleseket a kilakoltatási moratóriummal - mondta a szóvivő.

"Az első gazdasági akcióterv megdöntve egy tabut, egyszerre koncentrált a pénzügyi stabilitás megteremtésére, illetve  a gazdasági növekedés lehetőségeinek a beindítására. A második akcióterv éppen ezért fókuszba a szociális biztonságot fogja helyezni" - fogalmazott Szijjártó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.