BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dagad a lehallgatási botrány: célkeresztben Kína és Spanyolország

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége, az NSA havonta titokban hatvan millió telefonhívást hallgatott le Spanyolországban - jelenti a BBC News a spanyol sajtó jelentéseire hivatkozva.

A jelentések szerint ezek az állítások azokból a dokumentumokból származnak, amelyeket a szökevény és jelenleg Oroszországban menedéket élvező Edward Snowden bocsájtott közre.

A médiajelentések szerint az NSA a hívók és a hívottak számait és lakhelyeit gyűjtötte be, de a hívások tartalmát nem.

Közben a Kyodo japán hírügynökség olyan jelentést közölt, amely szerint az NSA 2011-ben arra kérte a japán kormányt, nyújtson neki segítséget azoknak a telefonkábeleknek a lehallgatásához, amelyek személyi adatokat továbbítanak Japánon keresztül az Ázsiai-Csendes-óceáni térségbe.

A Kyodo szerint a kérelemnek az volt a célja, hogy az Egyesült Államok lehetőséget kapjon a Kína elleni kémkedésre, de Japán visszautasította a kérelmet jogi korlátozásokra és létszámhiányra hivatkozva.

Közben a Német Iparszövetség azt követelte, hogy nemzetközileg egyeztetett eljárással lépjenek fel a más országok vállalatai elleni kémkedéssel szemben - jelentettre az N24 német hírtévé.

"Az iparszövetség síkraszáll azért, hogy a gazdasági kémkedést nemzetközi jogilag vessék el" - hangoztatta Ulrich Grillo a Spiegel Online hírportálnak nyilatkozva. "A bizalom jó, de a jelek szerint sürgősen nagyobb ellenőrzésre van szükség" - fogalmazott.

Szerinte nemzetközi konszenzusra van szükség ahhoz, hogy miként kell eljárni a kémkedéssel szemben. Különösen az aggasztó, hogy baráti országok titkos szolgálatai is milyen mértékben figyelik az adatforgalmat - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.