BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Germanwings: súlyosan megsérült a második fekete doboz

A GermanWings német légitársaság Airbus A 320-as személyszállítója lezuhant Dél-Franciaországban 144 utassal és 6 fős személyzettel a fedélzetén. Magyar áldozata nincs a szerencsétlenségnek, de 45 spanyol és 67 német utas vesztette életét a szerencsétlenségben, köztük egy iskolás csoport is.

Háromnapos országos gyászt rendelt el a kormány Spanyolországban a franciaországi repülőgép-katasztrófa spanyol áldozatainak emlékére - jelentette be a spanyol miniszterelnök-helyettes a válságstáb ülése után Madridban. Soraya Sáenz de Santamaría elmondta: a gyászt kedden éjféltől hirdették ki. Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek ki Németországban is. Szerdán egy perces némasággal emlékezik a tragédia áldozataira Spanyolország. Az Európai Parlamentben is gyászszünetet tartanak.

A kormányfő helyettese bejelentette azt is, hogy törvényszéki orvosokat küldenek Franciaországba, hogy a holttestek azonosítását segítsék.  Kérdésre válaszolva közölte: egyelőre nem hozzák nyilvánosságra az áldozatok kilétét, amíg nem lehetnek száz százalékig biztosak az adatok pontosságában. Rendőrségi források szerint a barcelonai repülőtéren DNS-mintát vettek az áldozatok hozzátartozóitól és kikérdezték őket a fizikai jellemzőkről, hiszen minden információra szükség lehet az áldozatok személyazonosságának megállapításához.

Darabokra tört szét a gép

A legtapasztaltabb tűzoltókat és katonákat is megdöbbentette, amit a tegnap lezuhant német repülőgép katasztrófájának helyszínén láttak. A Le Monde-nak arról számoltak be: az Airbus a felismerhetetlenségig szétesett - volt, aki azt a kifejezést használta, hogy mintha csak konfettit csináltak volna belőle.

Eric Sapet, a roncsok utáni kutatás egyik vezetője azt nyilatkozta: gyakorlatilag nem látni semmit a baleset helyszínén, még az sem felismerhető, hogy egyáltalán egy repülő volt az, aminek a roncsait kutatják. Egy másik rendőr úgy fogalmazott: alig féltucat törmelék látszik, és közülük csak egy volt, amit már be tudtak azonosítani. Ez persze felveti azt a kérdést is, hogy mi lesz az áldozatok holttesteivel - a rendőr ennél a kérdésnél azt mondta az újságíróknak: a táskájánál nem nagyobb a legnagyobb emberi maradvány, amit eddig megtaláltak.

A kutatást nehezíti, hogy a gép meredek, sziklás területre zuhant. Hó nincs ott, de így is nehéz megközelíteni a roncsokat. Az esti rossz idő után reggelre jobbra fordult az időjárás, ez talán segítheti a mentőalakulatokat.

A mentésben résztvevő alakulatok megtalálták a kedden délelőtt lezuhant GermanWings-járat fekete dobozát.

A fekete doboz adatait vizsgáló szervezet közzétette az első fényképeket a már megtalált fekete dobozról. Ezek az első fotók, amelyeken bármit mutatnak a gép roncsaiból.

A mentésben résztvevő alakulatok átkutatták a több ezer négyzetméteren szétszóródott roncsokat és megtalálták a szerencsétlenül járt gép egyik adatrögzítőjét. Az elsődleges prioritás a mai kutatásban az, hogy meglegyen a másik fekete doboz is, az áldozatokkal valószínűleg csak ezután tudnak foglalkozni. A marseille-i rendőrség azt közölte: több hétig is tarthat az emberi maradványok azonosítása.

"Az utolsó jelzés, amelyet a gép leadott teljesen normális volt, semmi sem utalt veszélyhelyzetre. Korai lenne még spekulálni, hogy mi történhetett, de egyetlen lehetőséget sem zárunk ki" - mondta a GermanWings szóvivője keddi sajtótájékoztatóján. A 150 áldozatok között 45 spanyol és 67 német állampolgár volt.

Laurent Fabius francia külügyminiszter bejelentette: többségben németek és spanyolok utaztak a gépen, rajtuk kívül argentin, ausztrál, belga, kolumbiai, dán, brit, izraeli, japán, marokkói, mexikói és holland állampolgárok voltak az utasok közt.

Nem hivatalos forrásból származó információ szerint vélelmezhetően nincs magyar állampolgár azok között, akik a GermanWings 9525-ös járatán utaztak Barcelonából Düsseldorfba - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Nem adott vészjelzést a gép

A légiirányítás azt közölte, hogy a korábbi információkkal ellentétben nem kaptak vészjelzést a gépről, az irányítótoronyban döntöttek úgy, hogy veszélyhelyzetet hirdetnek, miután nem kaptak semmilyen jelet a gépről.

Angela Merkel német kancellárt "mélyen megrázta" a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófája - közölte kedden a német kormány. A kormány Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint a kancellár lemondta hivatalos programjait és délután sajtónyilatkozatot tesz. Jim Hall, a Nemzetközi Szállításbiztonsági Hatóság volt elnöke a Fox Newsnak azt nyilatkozta: mivel nagyon ritka az, hogy ebben a magasságban így zuhanjon le egy repülőgép, nem zárható ki a bűncselekmény gyanúja sem.

Angela Merkel a baleset óta telefonált Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel, és folyamatosan tartja a kapcsolatot Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel és Alexander Dobrindt közlekedési miniszterrel - áll a közleményben. Hozzátették, hogy Németország párizsi nagykövete a baleset helyszínére indult.

A jelenlegi információink szerint nincsenek túlélői a francia Alpokban történt repülőgépbalesetnek – jelentette be Francois Hollande francia államfő, amit a francia közlekedésügyi államtitkár, Allain Vidalies is megerősített. Az első hírek 142 utas és a hat fős személyzet haláláról számoltak be, később azonban a GermanWings közölte: 144-en utaztak a gépen, így összesen 150 áldozat volt. A Lufthansa azt közölte Twitter-oldalán, hogy még nem tudják, mi okozhatta a tragédiát. A GermanWings délután 2 órára hívott össze sajtótájékoztatót.

Az időjárási körülmények nem indokolták a tragédiát, a baleset idejében az idő száraz volt, az ég felhőtlen volt a környéken. Gyakorlatilag szél sem volt. Délebbre viszont, ahol áthaladt a repülő, reggel eső és vihar volt - közölték francia meteorológusok.

Orbán Viktor részvéttáviratot küldött


A Germanwings repülőgépének katasztrófájáról értesülve Orbán Viktor miniszterelnök részvéttáviratot küldött a német kancellárnak és a spanyol kormányfőnek - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Mély megrendüléssel értesültem a Franciaországban bekövetkezett tragikus repülőgép-szerencsétlenségről - írta Orbán Viktor, aki részvétét és együttérzését fejezte ki Angela Merkelnek és Mariano Rajoynak. Hozzátette: a magyar nép osztozik az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmában.

Járatokat töröltek

Az Ibéria és a Vueling, valamint a British Airways is törölte a Barcelona-Düsseldorf közötti járatait. A barcelonai repülőtéren egy külön termet nyitottak az áldozatok családtagjainak.

Spanyol utasok is a gépen utaztak

A spanyol közszolgálati televízió azt közölte, hogy a német utasokon kívül spanyol állampolgárok is utaztak a gépen. A spanyol miniszterelnök azt közölte: 45 spanyol utazott a gépen. A pontos utaslistát azonban egyelőre nem közölte a légitársaság. Francois Hollande bejelentette: franciák nem utaztak a gépen. Megerősítették, 16 iskolás és két tanár is a repülőn utazott, akik Katalóniában kirándultak.

A katalán kormányzat bejelentette, hogy egy segélyvonalat hozott létre, amelyen felvilágosítást és segítséget kérhetnek a gép utasainak hozzátartozói.

VI. Fülöp spanyol király éppen kedden érkezett hivatalos látogatásra Franciaországba. Az uralkodó a tervezett programot megszakítva a katasztrófa helyszínére utazik - közölte a televízió.

A gép 1000 métert zuhant percenként

A 24 éves gép, amely Digne közelében zuhant le, 10 óra után indult Barcelonából, és 11 óra 49 perckor kellett volna Düsseldorfba érkeznie. A helyzet pontos feltérképezését nehezíti, hogy a roncsok nagyon nehezen megközelíthető helyen vannak, 2700 méterrel a tengerszint felett.

A gép 10:41-kor tűnt el a radarokról, miután percenként 1000 métert vesztett a magasságából. A percenkénti 1000 méteres ereszkedést mindenképpen gyorsnak, de zuhanásak semmiképp sem lehet tekinteni - írja a Le Monde.

Nemrég alakult át a Lufthansa

Idén januárban zárult le a Lufthansa történetének egyik legnagyobb szerkezeti átalakítása, a német légitársaság 115 útvonalat adott át üzemeltetésre a diszkont Germanwings leányvállalatának. Minden olyan Európán belüli, úgynevezett point to point útvonalat átadott a fapados légitársaságnak, amelyek nem a két fő bázisról, Frankfurtból és Münchenből üzemelnek.

A német vállalatcsoport még december elején jelentette be, hogy bővíti és Eurowings nevű márkája alá szervezi át diszkont üzletágát, ezen folyamat egyik lépése egyes járatok átadása a Germanwingsnek. Ezután ez a cég beolvad az Eurowingsbe, amelynek bővül a flottája és a tevékenységi köre, így németországi belföldi és európai járatok mellett hosszú távú járatokat is indít majd. Az átszervezés 2015 végéig tart.

Beszakadtak az árfolyamok

Az érintett cégek árfolyamai azonnal beszakadtak a katasztrófa hírére. Egy euróval, több mint 1,82 százalékkal csökkent az Airbus árfolyama: a korábbi 60 eurós szintről 59 euró alá. Bár a cég részvényárfolyamának éves mélypontja valamivel 40 euró alatt van, a tragédia épp az éves maximum (64 euró) közelében érte a társaságot. Tegnap délutánra visszatért az árfolyam a korábbi szint közelébe.

Hasonló ívet írt le a Lufthansa árfolyama: a Germanwings-et tulajdonló német légitársaság árfolyama 1,64 százalékkal került a hétfői záróár alá, a tragédia előtt lépték át a 14 eurós szintet, de most már csak 13,4 euró körül jár. A Lufthansa papírjainak értéke az elmúlt egy évben 10 és 20 euró között ingadozott.

Mély megrendüléssel értesültem a Franciaországban bekövetkezett tragikus repülőgép-szerencsétlenségről - írta Orbán Viktor, aki részvétét és együttérzését fejezte ki Angela Merkelnek és Mariano Rajoynak. Hozzátette: a magyar nép osztozik az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmában. A Flightradar 24 Twitter-oldalán közölt fotón is látszik, hol tűnt el a gép Rokonok sírnak a reptereken Fotó: AFP Francia mentők és csendőrök a tragédia helyszínétől nem messze gyülekeznek Fotó: AFP -->
[enews_gallery id='195221']

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.