BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nevet vált, és Nevadába költözik a Twitter

Az irodák maradnak San Franciscóban, csak a jogi személyiség települ Nevadába.

A Twitter új neve X Corporation a különböző bíróságok felé a cég által elküldött iratok szerint, és a társaság ezentúl mint Nevadában bejegyzett vállalat szerepel a korábbi delaware-i honosítás helyett.

Twitter Headquarters in San Francisco
SAN FRANCISCO, CA - APRIL 12: Twitter Headquarters is seen in San Francisco, California, United States on April 12, 2023. Tayfun Coskun / Anadolu Agency (Photo by Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a cég irodái elköltöznének San Franciscóból vagy hogy a közösségi oldal a jövőben nem Twitter néven lenne elérhető, ugyanakkor a lépésnek érezhető hatása lesz a vállalat jövőjével kapcsolatban.

A céget tavaly megvásárló Elon Musk korábban arról írt, hogy szeretné létrehozni X-et, a mindenes alkalmazást, 

és a milliárdos korábban X.com néven alapított fizetési szolgáltatót, amely a Peter Thiel által alapított Confinityvel való fúziót követően PayPal néven lett ismert. A The Wall Street Journal szerint Musk jó néhány gyerekéből az egyiket is előszeretettel emlegeti X néven. A Twitterhez kérdéseket intéző lap azonban csak egy automatikusan elküldött kakiemodzsit kapott válaszul, rávilágítva Musk legújabb médiastratégiájára.

A Nevadába költözés hatása talán még jelentősebb lehet, hiszen az állam nagyobb diszkréciót és védelmet biztosít a menedzsment számára, így a vezetők személyes felelőssége is mérsékeltebb, mint Delaware-ben. Miután a Twitter már nem tőzsdei cég, ráadásul a részvények túlnyomó többségét Musk birtokolja, a költözés is könnyen megvalósítható. A részvényeseknek több védelmet nyújtó 

 

Delaware a tőzsdei cégek körében továbbra is vezető szerepet tölt be, így a Teslának is az a hivatalos otthona, ahogy a Fortune 500 listáján szereplő vállalatok kétharmadának.

 

Delaware népszerűségéhez hozzájárul a vállalati ügyeknek helyet adó helyi bíróság, amely kiszámíthatóvá teszi a jogi ügyleteket az államban alapított cégek számára. Musk is ezen a bíróságon igyekezett kibújni a Twitter felvásárlása alól, sikertelenül. Bár Nevada régóta igyekszik alternatívát kínálni a keleti parti állammal szemben – például az igazgatókra háruló kisebb felelősségre vonhatósággal a kötelességek elmulasztása miatt –, egyelőre továbbra is Delaware a legfontosabb vállalati központ az Egyesült Államokban.

A váltás eredményeként a jövőben a Twitter – illetve az X – elleni perek is Nevadában zajlanak, azonban a már megkezdett eljárások valószínűleg maradnak Delaware hatáskörében. Noha a Twitterrel szemben Musk nem győzött az állam bíróságán, azt az ügyet, amelyet a Tesla részvényesei azért indítottak, mert az autógyártó Musk rokonainak napelemes cégét vásárolta meg, megnyerte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.