BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelország átnevezné Kalinyingrádot, Oroszország szerint ennél őrültebb dolgot elképzelni sem lehet

A lengyel kormány elfogadta annak a lehetőségét, hogy az orosz exklávét, Kalinyingrádot átkereszteljék a korábbi nevére, vagyis Königsbergre (lengyelül Królewiec). Az exklávé kormánya szerint ebben az esetben Lengyelországot innentől csak Lengyel Királyságként hivatkozzák.

A Lengyel Köztársaságon kívüli földrajzi nevek szabványosításával foglalkozó bizottság azt javasolja az ország vezetésének, hogy a hivatalos és a köznapi nyelvben a jövőben Kalinyingrádot csak az orosz idők előtti nevén, vagyis Królewiecként (magyarul Königsberg) említsék. A Kalinyingrád megnevezést nem ajánlatosnak tartják.

City,Kaliningrad,Russia,Fishing,Village,Sunset,Summer,Day,,Aerial,Top city Kaliningrad Russia Fishing Village sunset summer day, aerial top view.
Fotó: Shutterstock

Erről még április 12-én született döntés az országban végzés formájában. A névcsere azóta hatályos – írta meg a RIA Novosztyi.

A bizottság tagjai szerint a névváltoztatásra azért van szükség, mivel 

a lengyel lakosság egyébként is Królewiec néven ismeri a területet, aminek az orosz neve egy utólag gyártott címke, ami nem kapcsolódik sem a városhoz, sem a régióhoz. 

A jelentésük szerint a lengyel határ közelében található nagyvárost Mihail Ivanovics Kalinyinról elnevezni egyébként is negatív érzelmeket keltett a lengyel nép körében.

Kimerültek a kvóták, akadozik Kalinyingrád ellátása

Hiába a megállapodás, számos kvótát már átlépett az orosz exklávé a kormányzó szerint.

A kalinyingrádi régió kormánya sajtószolgálatának vezetője, Dmitrij Liszkov szerint a lengyelek döntése sértés. Hozzátette, hogy ezzel az erővel az oroszok a jövőben csak hivatkozzanak Lengyelországra Lengyel Királyságként.

A Kreml szóvivője, 

Dmitrij Peszkov szerint Kalinyingrád átnevezése már nem egyszerű russzofóbia, hanem az őrültség egyértelmű manifesztációja.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.