BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erdogan kiállt az agresszor Azerbajdzsán mellett

A török elnök azt mondta, hogy Ankara támogatja Azerbajdzsán területi épségét biztosítani hivatott intézkedéseit. Eddig 25-en haltak meg az azeri katonai offenzíva miatt.

Törökország támogatja Azerbajdzsánnak a területi épségét biztosítani hivatott intézkedéseit – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés kedden megnyitott 78. ülésszakán mondott beszédében. 

Erdogan hangsúlyozta, hogy 

Hegyi-Karabah Azerbajdzsán területének része, és a szakadár régiónak tulajdonított bármely más státusz elfogadhatatlan. 

 

Turkish President Recep Tayyip ErdoganNEW YORK, UNITED STATES - SEPTEMBER 19: Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers his remarks during the 78th session of the United Nations (UN) General Assembly at UN headquarters in New York, United States on September 19, 2023. Murat Kula / Anadolu Agency (Photo by Murat Kula / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A török külügyminisztérium kedden közzétett állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy 

Baku kénytelen volt intézkedéseket tenni a szuverén területének számító Hegyi-Karabahhal kapcsolatban, miután a 2020-as konfliktust követően nem sikerült orvosolni jogszerű és legitim aggályait.

„Úgy véljük, hogy a béke, a biztonság és a gazdasági virágzás, valamint a régió tartós stabilitása elérésének egyetlen módja, ha folytatódnak azok az átfogó megbeszélések Azerbajdzsán és Örményország között, amelyeket máig terjedően részletekbe menően és eredményorientáltan tartottak a felek” – tette hozzá a tárca. A minisztérium közölte azt is, hogy a régióbéli fejleményeket a török és azeri külügyi tárcavezetők megvitatták az ENSZ Közgyűlésének margóján New Yorkban. 

A bakui kormányzat reggel jelentett be egy terrorelhárítónak nevezett fegyveres akciót Hegyi-Karabahban. Az örmény kormányfő szerint etnikai tisztogatásról van szó, és az örmény hadsereg nem vesz részt a harcokban. A nemzetközi közösség számos képviselője a harci cselekmények azonnali beszüntetésére szólított fel. Gegam Sztepanján hegyi-karabahi emberi jogi tisztségviselő szerint 

a szakadár régió területén 25-en haltak meg eddig az azeri katonai offenzíva miatt. Mint mondta, a halottak közül ketten civilek. Az örmény sajtó szerint a sebesültek száma 140-re tehető, 12-en közülük gyerekek. 

A nap folyamán zavargások törtek ki Jerevánban, a kormányzat épülete előtt. A tüntetők Nikol Pasinján örmény kormányfő lemondását követelik, amiért szerintük nem tett semmit a hegyi-karabahi katonai történések miatt. A rendőrség egyebek között villanógránátokat vet be tömegoszlatás céljából.  Az ENSZ időközben közölte, hogy szeptember 21-én ül össze a világszervezet Biztonsági Tanácsa Hegyi-Karabah ügyében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.