BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A két legerősebb NATO-tagország csapott össze Szíriában

Egy amerikai vadászgép lelőtt egy török ​​drónt Szíria felett.

Szíria északkeleti részén egy amerikai vadászgép lelőtt egy török ​​drónt, mert úgy vélte, hogy az fenyegetést jelent az amerikai csapatokra. A The Wall Street Journal erről október 5-én, csütörtökön számolt be.

Törökország csapást mért október 5-én a kurd kézen lévő Haszakeh régióra, a török ​​határ közelében lévő Zarba olajgyárat is találat érte. Fotó: AFP

Kiemelten fontos tény, hogy ez az első alkalom, hogy Washington lelőtte NATO-szövetségesének, Törökországnak a drónját. A török ​​védelmi minisztérium képviselője ugyanakkor kijelentette, hogy a lelőtt drón nem a török ​​fegyveres erők tulajdona. Azt azonban nem részletezte, hogy ki kié a drón – teszi hozzá a Reuters.

A drónt levegő-föld rakétákkal szerelték fel, így fenyegetésnek számított az amerikai csapatokra és a szíriai demokratikus erőkre nézve a Tal Baydar bázison. Korábban a nap folyamán a török ​​nemzeti hírszerző szolgálat csapást mért a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai célpontjaira. A művelet során támadásokat hajtottak végre a PKK fegyver- és lőszerraktárai, valamint egy roham- és szabotázsegységeknek otthont adó épület ellen.

„A koalíciós erők” lőttek le egy török drónt

A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet és helyi biztonsági források szerint a koalíciós erők egy török drónt lőttek le egyik északkelet-szíriai támaszpontjuk közelében. Az Egyesült Államokkal szövetséges szíriai kurdok szerint a nap folyamán nyolc ember esett áldozatul török megtorló intézkedéseknek. Törökország az utóbbi napokban súlyos csapásokat mért kurd állásokra Szíriában és Irakban is, miután a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) jelentkezett a vasárnapi ankarai pokolgépes merénylet elkövetőjeként.

A török kormány szerdán tette közzé, hogy a két öngyilkos merénylő Szíriából érkezett, bár a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet tagadta, hogy a terroristák a területükön haladtak volna át. A török védelmi minisztérium egyik tisztségviselője csütörtökön úgy fogalmazott, hogy Törökország fontolóra veszi egy újabb szárazföldi hadművelet végrehajtását Szíriában.

„Egyetlen célunk a Törökországra fenyegetést jelentő terrorszervezetek felszámolása. A szárazföldi hadművelet egy lehetőség a fenyegetés megszüntetésére, de nem az egyetlen opció számunkra” – tette hozzá. Szíriai biztonsági erők szerint több mint 15 török drón hatolt be az ország légterébe csütörtökön, csapásokat mérve az infrastruktúrára, egyebek mellett gáz- és olajtöltőkre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.