BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ENSZ aktívan dolgozik azon, hogy a segélyek bejussanak Gázába

A segélyszállítmányok még mindig a rafahi határon várakoznak, de az ENSZ aktívan dolgozik a helyzet megoldásán.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres pénteken az egyiptomi Sínai-felszigetre utazott, ahol azt szorgalmazta, hogy a nemzetközi humanitárius segítség minél előbb bejuthasson a Gázai övezetbe, meglátogatta rafahi határátkelőt is.

UN-GUTTERES-AFGHAN ECONOMYUN-GUTTERES-AFGHAN ECONOMY(211011) -- UNITED NATIONS, Oct. 11, 2021 (Xinhua) -- United Nations Secretary-General Antonio Guterres speaks to reporters at the UN headquarters in New York, on Oct. 11, 2021. Guterres on Monday called for the injection of liquidity to keep the Afghan economy afloat. (Xinhua/Xie E)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Fotó: Northfoto

Az Egyesült Államok közölte, hogy az egyiptomi Sínai-félsziget és a Gázai övezet közötti rafahi átkelőn keresztüli segélyküldésről szóló megállapodás részleteinek tisztázása még mindig folyik. A háború kitörése előtt naponta 450 teherautó érkezett a Gázai övezetbe. Az ENSZ szerint most vagy 200 teherautó áll készen, hogy a félszigetről az övezetbe jusson.

A rafahi átkelő az egyetlen belépési pont a területre, amelyet nem Izrael ellenőriz. Martin Griffiths, az ENSZ vészhelyzeti koordinátora szerint a segélyek leghamarabb szombaton juthatnak be az övezetbe.

A világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) szóvivője Genfben azt mondta, hogy mélyreható és előrehaladott tárgyalások folynak a segélyekről. Guterres ENSZ főtitkár azt nyilatkozta, hogy aktívan tárgyalnak a felekkel arról, hogy a segélyszállító kamionok minél előbb elindulhassanak és a rászorulók megkaphassák a támogatást.

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete (UNRWA) arról számolt be saját X (korábban Twitter) oldalukon, hogy újabb két kollégájukat ölték meg a Gázai övezetben. 

A Hamász állítása szerint Izrael felrobbantott egy görög ortodox templomot Gázában, a templomban több civil család keresett menedéket, sokan meghaltak. Eközben Izrael kitelepíti a lakosait a libanoni határ mellől, ami a háború eszkalációját vetíti előre.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.