BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb minisztert menesztett Kína

Csin Kang után Li Sangfu hadügyminiszternek is távoznia kell. A hadügyminiszter ellen korrupciós vizsgálat indult a múlt hónapban.

Alig pár hónappal Csin Kang külügyminiszter menesztése után a hadügyminiszter Li Sangfu is távozik a kínai kormányból – jelentette be a CCTV nevű állami televíziócsatorna kedden.

Li menesztése Csin után nem annyira meglepő, hiszen ahogy távozása előtt a volt külügyminiszter, ő is hosszú ideje nem szerepelt a nyilvánosság előtt. 

A mostani bejelentés szerint nemcsak a miniszteri, de államtanácsosi posztját is elvesztette, hasonlóan Csinhez, aki miután júliusban – egy bemondónővel folytatott viszonya miattelvesztette a külügyminiszteri széket, mostanáig megtarthatta az államtanácsosi tisztséget – írja a Reuters.

Chinese Defence Minister Li Shangfu
Fotó: AFP

A CCTV beszámolója szerint mind a kettőjük felmentését jóváhagyta az ország vezető törvényhozó szerve, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága. Li távozásának okát és utódának személyét nem árulták el. A 65 éves politikus utoljára augusztus 29-én jelent meg a nyilvánosság előtt és a múlt hónapban arról írtak, hogy korrupciós vizsgálatot végeznek vele szemben.

Hasonlóan Csinhez, Li is csak március óta töltötte be a tárcavezetői tisztséget, így Kína legrövidebb ideig szolgáló hadügyminisztere volt. Egy Oroszországgal kötött fegyverüzlet miatt amerikai szankciók hatálya alatt is volt, megnehezítve ezzel a két ország közötti katonai párbeszéd fenntartását.

Mind Li, mind Csin távozása azért is meglepő, mert mindkettejüket Hszi Csin-ping kínai elnök emberének gondolták, amit jelzett az is, hogy az ötfős Államtanácsnak is a tagjai voltak, ami még a miniszteri tisztségnél is magasabb pozíciónak számít a kínai politikában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.