Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden bejelentette, hogy kész együttműködni a radikális jobboldali pártokkal, hogy második ciklusát is biztosíthassa a blokk élén.

Alexander De Croo - Ursula von der Leyen - Donald Tusk press conference in Warsaw jobboldal
Ursula von der Leyen a bal helyett jobboldalon keresne szövetségeseket / Fotó: Anadolu via AFP

Egy Maastrichtban, a Politico és a Studio Europa által szervezett keddi vita alkalmával a német politikus hivatalosan is kijelentette, hogy a nyári uniós választások után nyitott lenne az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójával való megállapodásra. Ez meglepő irányváltást jelentene a Bizottság elnöke számára, akinek saját pártja, az Európai Néppárt (EPP) eddig a szocialistákkal állt koalícióban.

Az ECR-EPP összefogás jelentősen jobbra lendítené az uniós politikát, a migrációtól kezdve a klímatörvényeken át az európai iparvédelemig.

A közvélemény-kutatások alapján a jobboldali pártok támogatottsága a júniusi választásokhoz közeledve jelentősen megnőtt, ám a bejelentés azzal a kockázattal jár, hogy a szocialisták elfordulnak Von der Leyentől, ezzel félbetörve azt a csoportot, amely az utóbbi években középen kormányozza az uniós intézményeket.

EP-választás 2024: jobboldali hullám csaphat át Brüsszelen

A szocialisták és a zöldek is visszaszorulnának az uniós törvényhozásban. A jobboldali lendület pedig az Európai Parlament teljes politikai arculatát átalakíthatja.

S bár a politikus a vita során egyelőre kizárta, hogy a radikálisabb Identitás és Demokrácia párttal is együttműködjön, lehetséges, hogy ezután az újraválasztásához szüksége lesz a Marine Le Pen Rassemblement Nationalját, a németországi AfD-t és Geert Wilders bevándorlásellenes Szabadságpártját is egybefogó csoport támogatására.

Ez vízválasztó lehet az európai jobboldal számára, amely az Európai Parlamentben és a blokk egyéb intézményeiben évek óta nem tud hatalomhoz jutni, mivel a mérsékeltebb riválisaik eddig nem léptek szövetségre velük. Erre pedig a von der Leyent kritizáló szocialisták is felhívták a figyelmet.

Nem lehet feláldozni azokat a jogokat és értékeket, amelyekért régóta küzdünk. A radikálisok veszélyt jelentenek Európára, és semmiképp sem lehet velük együttműködni 

– jelentette ki Nicolas Schmit, a szocialisták vezető jelöltje, akinek a pártja a közvéleménykutatások alapján júniusban is a második helyen végezhet.

Élet Ursula von der Leyen után: ki lehet a brüsszeli trónörökös?

Von der Leyen jövője az Európai Bizottság élén koránt sincs kőbe vésve. Brüsszelben pedig javában folynak a találgatások arról, hogy ki lehet az EU végrehajtó testületének az új vezetője, aki majd békésebb vizekre kormányozza a blokkot.