Az országban elsőként a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) használnak elektronikus szemet élelmiszerkutatásokhoz: emellett elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (KVIK) Vendéglátás Tanszékének újonnan kialakított Érzékszervi Laboratóriumában. A két új a neurogasztronómiához köthető professzionális technológiák alkalmazásával vizsgálhatók élelmiszerek, ételek és italok.
A BGE a pénteken adta át a KVIK Vendéglátás Tanszékén újonnan kialakított Érzékszervi Laboratóriumot, valamint a Kutatólaboratórium legmodernebb mérőeszközökkel felszerelt új részlegét. A két új egység a BGE KVIK 2016-ban létrehozott Kutatólaboratóriumának szerves részeként működik – olvasható a BGE honlapján.
Az új kutatási műszereinek beszerzése a Digitális fejlesztés és oktatási innováció a Budapesti Gazdasági Egyetemen pályázat közel 85 millió forintos támogatásából valósult meg.
„Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországon kizárólag a BGE-n használunk elektronikus szemet. A jövőben elsősorban a termékfejlesztés területén szeretnénk majd alkalmazni az eszközt, például az évente fejlesztésre kerülő BGE Sörének színanalízise kapcsán, hogy minél tetszetősebb terméket alkothassanak hallgatóink” – hangsúlyozta az átadáson Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.
A Kutatólaboratórium legújabb eszközei:
Az elektronikus szem egyetlen elemzéssel méri a termékek színét, ennek időbeli változásait, valamint alakját, és azt, ahogyan ezeket a fogyasztó érzékeli. Így ellenőrizni lehet egy termék vizuális jellemzőit, ezzel felmérve a fogyasztók igényeit és lehetőséget biztosítva a módosításokra. A HERACLES NEO elektronikus orr egy sor elektronikus szenzor segítségével képes a különböző illatok és szagok érzékelésére. A tanszéken jelenleg élelmiszerek mikrobiális fertőzöttségének előrejelzésére használják a készüléket. Emellett
A helyszíni szemkamera segítségével a helyszíni mérésekre, például éttermi környezet, üzletberendezések, kihelyezett reklámanyagok, látogató- és kiállítóterek vendégekre gyakorolt vizuális hatásainak vizsgálatára nyílik lehetőség, az asztali szemkamerával rögzített elemek, például étlapok, ételkompozíciók, weboldalak, szállodai dekorációs és design-elemek által előidézett vizuális stimulusok döntéshozatalra gyakorolt hatását lehet vizsgálni, kiegészítve a hatásokat befolyásoló egyéb tényezők alkalmazásával.
A laboratóriumban végzett érzékszervi tesztek során lehetőség van minőségi- és mennyiségi leíró módszerek és különbség vizsgálati módszerek alkalmazására,
termékhibák elemzésére, a termékek minőségének nyomon követésére, benchmarkingra és fogyasztói preferencia vizsgálatok elvégzésére, élelmiszerekben, ételekben, italokban egyaránt.
Idén már a BGE KVIK szakán elérhetővé vált a „Magyar sörkultúra” tantárgy, amelynek keretében a hallgatók nemcsak a sör történetével, alapanyagaival és készítési technológiáival ismerkedhetnek meg, hanem saját sört is készítenek félévről félévre. A kurzus résztvevői saját receptjeiket a One Beer gerillasörfőző által javasolt sörtípusokban alkotják meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.