BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Vitézy most szemetesedényekkel kampányol

Tízezer új köztéri szemetesedényt ígér a fővárosnak Vitézy Dávid, ha megválaszjták főpolgármesternek. Közleményében elítélően nyilatkozott arról, hogy 2009 óta háromezer utcai kukát szereltek le, Facebook-bejegyzését túlcsordult kukákkal illusztrálta.

Be kell fejezni a kukacsökkentést, és be kell vezetni a szelektív hulladékgyűjtést a közterületeken. Mindkettő a programom része, hogy kulturált, tiszta, rendezett utcákon sétálhassunk Budapesten – írja a fővárosi főpolgármesternek készülő Vitézy Dávid.

Túlcsordult a szemetesedény / Fotó: Vitézy Dávid

Közli továbbá, hogy főpolgármester-jelöltként vállalja, hogy a főváros tízezer új szemetest telepít a ciklus végéig, és bevezeti a forgalmas közterületeken is a szelektív hulladékgyűjtést.

Hiába a sok virág

Posztja szerint a köztéri szemetesek túlcsordulásának látványán még a virágok sem tudnak javítani. Ebben a ciklusban 3000 köztéri szemetest szerelt le Karácsony Gergely városvezetése. Ez láthatóan rossz döntés volt. A kukacsökkentés befejezése és a szelektív hulladékgyűjtés közterületeken történő bevezetése is a programjának része, hogy „kulturált, tiszta, rendezett utcákon sétálhassunk Budapesten!”.

Szemetesedények kontra szemetelők

Reagált az ezzel kapcsolatos Facebook-bejegyzésének kommentjeire is. Egy kritika szerint a háromezer kuka leszerelésével háromezerrel kevesebb szeméttel teli pont van Budapesten. A kommentelő egyebek mellett megkérdezi: Miért nem a szemetelőket ekézed a Főváros helyében? Miért nem azokat ekézed, akik kiviszik az utcára a szemetet? Bizonyára menő dolog a Főváros vezetését bírálni, de azt azért megkérdezem, hogy Te mit tettél annak érdekében hivatali időd alatt, hogy kevesebb szemét landoljon Budapest közterületein vagy legalább a BKK illetőségebe tartozó közterületeken?

Ez egy hárommilliós városrégió központja

Válaszában azt írja Vitézy Dávid, hogy a közterületi szemetesek tömeges leszerelése nyilván nem a köztisztaság érdekében tett lépés volt, ez elég könnyen belátható. „A BKK vezetőjeként elég sokat tettem: kezdeményeztük a megállóhelyi dohányzás betiltását sikerrel, új kukákat tettünk ki számos megállóba, és magáncégek helyett az FKF hatáskörébe helyeztük a megállók tisztán tartását, ami lényegesen olcsóbb és hatékonyabb megoldásnak bizonyult.” Leszögezi, hogy ez egy hárommilliós városrégió központja, 

nem attól lesz kevesebb a közterületi szemét, hogy nem gyűjtjük.

Ez tévút.

Vitézy Dávid bejelentése kapcsán megjegyzendő, hogy a házhoz menő és a hulladékudvarokban történő szelektív gyűjtés folytatódik, de ezek valóban nem helyettesítik a köztéri megoldást. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.