BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: Magyarországon a demokrácia él és virul

A miniszterelnök az M1-nek adott interjút a karmelita kolostorban. Orbán Viktor szerint Európában győztek a békepártiak, az 57 százalékos részvétel pedig azt bizonyítja, hogy a magyar demokrácia él és virul.

Európában a békepártiak győztek – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az M1 aktuális csatornán hétfő este sugárzott interjúban, miután lezárultak az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választások. „Az EP-választás egy lehetőség volt a háborúba sodródás lelassítására. Ha innen nézzük, akkor az történt, amit szerettünk volna” – mondta a miniszterelnök.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Orbán Viktor azzal folytatta, hogy Franciaországban olyan nagy erővel győztek a békepártiak, hogy új parlamenti választást kellett kiírni. „Várjuk Donald Trump elnök urat, hogy a második félidőt hozza le az Egyesült Államokban, és akkor meglesz a béke” – tette hozzá a miniszterelnök.

A magyar demokrácia él és virul, 

az 57 százalékos részvétel szép teljesítmény a választópolgároktól, köszönet érte – mondta Orbán Viktor, és felidézte, hogy nyert már a Fidesz 50 százalék feletti eredménnyel az EP-választáson, de a magas részvétel miatt a mostani 44,6 százalékos győzelem, a több mint 2 millió szavazat azt jelenti, hogy „EP-választáson még soha ennyien nem szavaztak ránk” – mondta a kormányfő.

A mozgósítás jelentőségével kapcsolatban elmondta: mindig vannak olyan választópolgárok, akiket fel kell keresni, de most mindenki megtudhatta, hogy ez a választás háború vagy béke kérdése. Ez a voksolás bonyolultabb volt a szokásosnál, hiszen volt egy EP- és egy önkormányzati választás. Ráadásul két ellenzéket kellett legyőzni, a régit és az újat. „Legyőztük, 14-15 százalékkal” – mondta Orbán Viktor.

Ha vasárnap országgyűlési választást tartottak volna, újra kétharmad lenne 

– mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint 14-15 százalékot „ráverni” a másodikra egy tisztességes eredmény. Elmondása szerint utcahossznyi előnnyel nyerte a kormánypárt az EP-választást. Egy parlamenti választáson a Fidesz vasárnapi teljesítménye magabiztos kormányzati fölényt eredményezne, körülbelül olyat, mint amilyen most is van. „Nincs egyetlen párt se, amelyik ne cserélne velünk” – jegyezte meg Orbán Viktor.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.