BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Vitézy Dávid
Budapest főpolgármester

Vitézy Dávid: nem lesz semmilyen párt kádere főpolgármester-helyettes

Nem lép sem a Fidesszel, sem a DK-val koalícióra, ha győz a választásokon Vitézy Dávid. A főpolgármester-jelölt Szentkirályi Alexandra visszalépése után tartott sajtótájékoztatót. Vitézy a Tisza választóinak a támogatását is kéri.

„Azért indultam el, mert húsz éve foglalkozik Budapest fejlesztésével, és az elmúlt két évben azt éreztem, hogy a főváros fejlesztése végképp megrekedt” – mondta Vitézy Dávid péntek délelőtt Az első győzelem megvan. Vasárnap jön a második! címmel tartott sajtótájékoztatóján. Az eseményt az LMP és a civilek által támogatott főpolgármester-jelölt azután hívta össze, hogy kiderült: Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP jelöltje visszalépett.

Vitézy Dávid
Budapest főpolgármester
Vitézy Dávid: nem közvélemény-kutatást, hanem választást szeretnék nyerni / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ezen pedig változtatni kell – emelte ki Vitézy.

Az elejétől fogva tudta, hogy ehhez meg kell haladni két dolgot: a Lázár János által képviselt politikát és Karácsony halogató semmittevését is.

„Ez egy kétfordulós választás, így tekintek rá, ez volt az első, vasárnap lesz a második forduló” – emelte ki.

Most az történt, hogy a jelölti vita után – melyet többet néztek, mint amennyiben korábban szavaztak – két dolog vált nyilvánvalóvá:

Szentkirályi nem volt ott,

Karácsony elveszítette a vitát, neki kellett volna leginkább visszalépnie, mert nem teljesítette a választási ígéreteit.

„Együtt kell meghaladnunk a fideszes és Gyurcsány-féle politizálást” – mondta Vitézy.

  1. Nem fog koalíciót kötni: a főpolgármester-helyettesek között nem lesz DK-s és fideszes politikus sem.
  2. Bukott káderek helyett szakembereket ígért: Gyurcsány emberei mennek, de Orbán emberei nem jönnek.
  3. A Városháza nem lesz sem a Fidesz, sem a DK zsákmánya.
  4. Megvédi Budapestet.
  5. Azt kéri mindenkitől, hogy az általa vezetett listát támogassa. Nem ért egyet azzal, hogy a Fidesz vagy a DK listájára szavazzanak azok, akik őt támogatják főpolgármesterként.

A bejelentésről korábban közösségi oldalán elmondta, hogy amikor a főpolgármesteri kampányát elkezdte, tudta, hogy egyszerre kell legyőznie a kormány Lázár János nevével fémjelzett, minden fontos fejlesztést leállító Budapest-politikáját és a Városháza Karácsony Gergely országos politikai ambíciói által fűtött, panaszkodó, másokra mutogató, halogató semmittevését. Szentkirályi döntéséről azt írta: a mai bejelentés valójában a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladása.

A már 440 ezer ember által látott Partizán-vita után a korábbi kutatások érvényüket vesztették, Szentkirályi Alexandra távolmaradásával és

Karácsony Gergely minden vártnál gyengébb szereplésével a főpolgármester-választás esélyei megváltoztak.

„Minden, a Budapest vezetésében változást akaró számára nyilvánvalóvá vált, hogy az egyetlen esélyes kihívó én vagyok.”

Az LMP és a civilek főpolgármester-jelöltje hangsúlyozta, hogy nem fog koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val, valamint azt is, hogy nem lesz se fideszes, se DK-s főpolgármester-helyettese.

Rendkívüli bejelentés: visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármester-jelöltségtől

Visszalépett a kormánypártok főpolgármester-jelöltje, egyben arra kérte minden támogatóját, hogy Vitézy Dávidra szavazzanak. Visszalépésével a vasárnapi önkormányzati választáson a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely, a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje, Vitézy Dávid, az LMP és a civilek közös jelöltje, illetve a Mi Hazánk Mozgalom, Grundtner András jelöltje maradt versenyben a főpolgármesteri székért. 

 

Vitézy: számomra csak a főváros számít

Elmondása szerint neki se Orbán Viktor, se Gyurcsány Ferenc nem fontos, csak Budapest. Ennek alapján pedig legfontosabb programpontjai:

  • nem a Maxi-Dubajra, 
  • nem a kínai magasvasútra, 
  • nem az oligarchákra
  • és igen a Budapestnek járó uniós és hazai forrásokra, továbbá
  • igen a HÉV-ek fejlesztésére. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.