BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meghalt Vietnám leghatalmasabb kommunista vezetője, Nguyen Phu Trong

A főtitkár 80 éves korában hunyt el hosszas betegség után. Vietnám egykori vezetője szorosabbra fűzte a kapcsolatokat Kínával és az Egyesült Államokkal, valamint szigorú kampányt indított a politikai és gazdasági korrupció ellen.

A vietnámi kormány közleményben tudatta, hogy meghalt kommunista pártjának főtitkára, az ország vezetője és egyben legbefolyásosabb embere, Nguyen Phu Trong. Trong 2011-től volt Vietnám kommunista pártjának vezetője, 2018 és 2021 között pedig az ország elnöke is volt – ő volt a harmadik személy országa történelmében, aki egyszerre vezette a pártot és az államot is. A főtitkár pénteki halála előtt a kormány To Lam elnököt választotta ideiglenes vezetővé Trong egészségügyi vészhelyzete miatt.

‘You Have Nary Aged a Day,’ Vietnamese Leader Tells Biden, Vietnám, Nguyen Phu Trong
Meghalt Vietnám kommunista vezetője, Nguyen Phu Trong / Fotó: SAUL LOEB

Trong hosszan tartó betegség után hunyt el egy hanoi katonai kórházban – áll a közleményben. A kormány közlése szerint a vezető halálát idős kora és súlyos betegsége okozta, annak ellenére, hogy orvosai és az ország vezető egészségügyi szakértői külön kezelésben részesítették. A főtitkár halálának hírére vietnámiak ezrei osztottak meg hazafias képeket és verseket az online közösségi médiában, így rótták le tiszteletüket az elhunyt vezető előtt – írja a Bloomberg.

Trong nagyban kibővítette Vietnám gazdaságát és az egykor ellenséges Kínával és az Egyesült Államokkal is szorosabb kapcsolatot épített ki.

Trong 2011-ben lett a Vietnámi Kommunista Párt főtitkára, majd 2016-ban és 2021-ben is újraválasztották. A párthagyományoktól eltérve 2018-ban Tran Dai Quang halála után az ország elnöki pozícióját is ő töltötte be, de 2021-ben lemondott. 2015-ben Trong lett az első pártvezér, aki az Egyesült Államokba látogatott, amikor a Fehér Házban találkozott Barack Obama elnökkel. A két vezető akkor azt mondta, hogy országaiknak sikerült maguk mögött hagyni a nehéz múltat, hogy barátokká váljanak. Joe Biden ezeket csak megerősítette a Trong halála utáni megemlékezésében.

Trong harca a korrupció ellen

A főtitkár felügyelete alatt Vietnám elsöprő kampányt indított a korrupció felszámolására, amely tisztviselők és üzleti vezetők százait buktatta le. Trong 2013 óta vezette az ország korrupció elleni küzdelemmel foglalkozó központi irányítóbizottságát. Az elmúlt években csak tovább szigorította korrupció ellenes nézeteit – ez egy kísérlet is volt arra, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti heves verseny közepette országa vonzóbb legyen a külföldi befektetések számára, valamint, hogy biztosítsa a párt legitimitását a széles körű botrányokkal szemben.

Trong tehát határozottan támogatta, hogy az egykor elszigetelt ország nyisson a külföldi befektetések felé.

Vietnám számos szabad kereskedelmi megállapodás aláírásával a világ egyik leginkább kereskedelemfüggő gazdaságává vált. 2023 végén Vietnám exportjának értéke nagyjából megegyezett a gazdaság méretével, a korábbi ellenséges Egyesült Államok pedig jelenleg az ország legnagyobb exportpiaca.

Trong lehetséges utódai

Vietnámban nagyon titkos folyamatok övezik a következő főtitkár kiválasztását. Az elemzők arra számítanak, hogy heves lesz a verseny a párton belül. A jelenlegi elnök, To Lam erős helyzetben van ahhoz, hogy a párt következő főnökévé váljon, mivel erősen támogatta Trong korrupcióellenes kampányát. Más konkrét név még nem merült fel, de három helyettese – Phan Van Giang, Ngo Xuan Lich és Phung Quang Thanh – hasonló esélyekkel indulhatnak a pozícióért.

Oroszország is közeli barátja Vietnámnak

Vlagyimir Putyin nemrég Vietnámba látogatott, ami főleg a fegyverekről és az erődemonstrációról szólt. Vietnám hivatalosan semleges, viszont nagyon kényes egyensúlyozásra kényszerül Washington, Peking és Moszkva között. Vietnám hatalmas hadserege nem csak Putyinnak lehet hasznos: Amerikának éppolyan jól jöhet a vietnámi ütőerő, ami megfékezheti Peking harciasságát. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.