BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyilvánosságra került Orbán Viktor bizalmas levele – kiderült, miről beszélt Putyinnal Moszkvában

Orbán Viktor levelet küldött az uniós vezetőknek a múlt heti Putyinnal folytatott megbeszélés tapasztalatairól.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök pár napja Kijevbe és Moszkvába utazott, bizalmas levelet küldött Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének és az EU vezetőinek. A július 5-i keltezésű, Azerbajdzsánból küldött levelet a System nyomozati projekt hozta nyilvánosságra, a levél valódiságát két uniós tisztviselő is megerősítette – írta meg a Kyiv Post.

ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Orbán Viktor kijelentette, hogy a kijevi és a moszkvai útján nem az egész EU nevében beszélt / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien

A levélben a magyar kormányfő úgy fogalmazott, hogy látogatásai során nem az egész Európai Unió nevében beszélt. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az Európai Tanács elnöke élesen bírálta Orbán Viktort a moszkvai útja miatt. 

A kormányfő a beszámolóban kifejtette,

célja az volt, hogy megértse az ukrán és az orosz álláspontot. Elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy Oroszország abban bízik, hogy „az idő az orosz erőknek kedvez Ukrajnával szemben”.

A miniszterelnök a levélben azt is írta, hogy Putyin nem számolt be az orosz veszteségekről, azonban a Kreml 40-50 ezer katonára becsüli az ukrán erők havi veszteségeit. A cikk emlékeztet, hogy Putyin állításai éles ellentétben állnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök februári nyilatkozatával, amely szerint 2023-ban 31 ezer ukrán katona halt meg, az amerikai jelentések szerint pedig 70 ezer halottról és 120 ezer  sebesültről lehet idáig tudni.

A magyar miniszterelnök szerint 

Putyint meglepte, hogy Zelenszkij elutasította az ideiglenes tűzszünetről szóló tervet. Kijev szerint azért nem akarnak tűzszünetről tárgyalni, mert attól tartanak, hogy Oroszország a csapatainak az újracsoportosítására használná fel ezt az időt. 

Orbán Putyint idézte, aki kijelentette, hogy „nyitott a tűzszüneti javaslatokra”. Orbán Viktor kitért a 2022-es isztambuli megállapodásokra is, amelyeket Putyin továbbra is „relevánsnak tart”. Ezek a megállapodások nemzetközi biztonsági garanciákat javasoltak Ukrajnának. Az isztambuli  megállapodások ötödik bekezdése kimondta, hogy ha a semleges Ukrajnát megtámadják, akkor az országok biztonsági segítséget nyújtanak. Oroszország azonban ragaszkodott ahhoz, hogy vétójoggal rendelkezzen a katonai segítséggel kapcsolatban, amit Ukrajna elutasított.

A magyar kormányfő kitért az Oroszország által mérlegelt „kínai-brazil béketervre”, Putyin a moszkvai találkozó alatt nem kommentálta sem Zelenszkij béketervét, sem a júniusi svájci békecsúcsot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.