BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ellenzéki jelölt győzelmét ismeri el az USA Venezuelában

A gyakorlatban azonban a hadseregen múlik, hogy hű marad-e Maduróhoz a választás után. Az ellenzék adatai szerint Edmundo Gonzalez kétszer annyi szavazatot kapott, mint Nicolas Maduro, ám a rendszer mégis az utóbbi győzelmét hirdette ki.

Elismerte Edmundo Gonzalez ellenzéki jelölt győzelmét a venezuelai elnökválasztáson az Egyesült Államok csütörtökön, elutasítva ezzel az országot 2013 óta vezető Nicolas Maduro győzelmét hirdető hivatalos álláspontot.

Protest In Caracas, Venezuela Followings Elections Result
Ellenzéki tüntetők Venezuelában / Fotó: AFP

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtöki közleménye szerint ellenállhatatlan bizonyítékok szólnak Gonzalez győzelme mellett, és gratulált is az ellenzéki politikusnak a sikeres kampányához, amivel az Egyesült Államok a vasárnapi választások óta a legtovább ment, hogy elismerje az ellenzéki jelöltet az ország vezetőjeként – írja a Reuters.

A hadseregen múlik, marad-e Maduro

Miután a Maduro-rezsim győzelmet hirdetett, az országot tüntetések sora rázta meg, ám amíg a karhatalom és különösen a hadsereg kitart a hivatalban lévő és a hatóságok szerint győztes elnök mellett, addig a gyakorlatban az országot továbbra is Maduro vezeti. Mindezt annak ellenére teheti meg, hogy az ellenzék számításai szerint 

a szavazatok 90 százalékának összesítése szerint Gonzalez kétszer annyi szavazatot kapott, mint Maduro.

Az ellenzék részletes eredményeket is közölt az interneten, míg a kormány csupán országos eredményt közölt, és a választás előtti közvélemény-kutatások eredményei is az ellenzéki győzelmet támasztják alá.

Blinken csütörtöki közleménye nem fenyegette újabb szankciókkal Venezuelát, és az ellenzéki vezetők védelmére szólított fel. A brazil, kolumbiai és mexikói elnök pedig arra kérte Caracast, hogy hozza nyilvánosságra a részletes eredményeket, melyek Maduro győzelmét bizonyítják.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.