BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Lángokban áll Athén környéke, több falut kitelepítettek

Hatalmas erdőtűz tombol Görögországban, a lángok már házakat is elértek Athén környékén. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy fél Európa felajánlotta segítségét Görögországnak, a kormány pedig uniós támogatásért folyamodott. Athén környékéről többtucatnyi helységből kitelepítették a lakókat.

Görögországban erdőtűz tombol. A lángok vasárnap délben csaptak fel Athén környékén, ahonnan gyorsan terjedni kezdtek. Hétfő este is megfeszített erőkkel harcolnak a lángokkal a tűzoltók. Ennek ellenére a tűz elérte Penteli, Chalandri és Vrilissia lakónegyedeit is. A lakók eleinte kéz a kézben segítették egymást az oltásban, ám sok helyen végül tehetetlenül kellett végignézniük, ahogy házaik a leégnek. A tűz hétfő délig 100 ezer hektárt tarolt le, az arcvonala az esti órákra pedig elérte a 40 kilométert – írja a Ta Nea.

Hatalmas erdőtűz tombol Görögországban, Athén környékén.
Hatalmas erdőtűz tombol Görögországban, Athén környékén / Fotó: AFP

A pusztítást az Európai Bizottság újból megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen sem nézte tétlenül. Hétfőn este az X közösségi oldalára írta, hogy az unió „Görögország oldalán áll a pusztító tüzekkel szemben”, és tájékoztatott, hogy két repülőgép Olaszországból és egy helikopter Franciaországból úton van Görögországba, mint ahogy Csehország és Románia is segít tűzoltókkal és járművekkel.

Amíg a hivatásosok és a civilek vált válnak vetve harcolt a tűz ellen, a görög kormány az európai uniós polgári védelmi mechanizmus beindítását kérte az Európai Bizottságtól. A görög hatóságok jelezték, hogy egyelőre francia, olasz, román és cseh tűzoltóegységeket és légi oltásra képes repülőgépeik bekapcsolódását várják az oltásba, de már Spanyolország, Ciprus és Törökország is felajánlotta a segítségét – értesült az MTI.

A sűrű füst okozta légzési problémák miatt sok embert kellett kórházba szállítani a hatóságok tájékoztatása szerint.

Több települést, köztük a mintegy 30 kilométerre északra fekvő Maratont és a 14 kilométerre északkeletre található Vrilísziát és Néa Pendélit ideiglenesen ki kellett üríteni. A főváros környékén található helységek közül 25 lakóinak ideiglenes kitelepítését rendelték el, köztük három kórházét. 

A tűzoltóság hétfőn 29 repülőgépet és helikoptert is bevetett a lángok oltására, így

 már közel 700 tűzoltó, továbbá katonák és önkéntesek bevonásával folyik a küzdelem a lángok ellen. 

A kitelepített embereket sportcsarnokokban és az athéni atlétikai központ területén helyezik el, a közelben található Rafina kikötőjének személyhajó-forgalmát pedig Lávrion kikötőjébe terelik át – mondta el a szóvivő.

Athén környékén és Görögország középső térségének nagy részén a legmagasabb fokozatra emelték a tűzveszély miatti riasztást.

Görögország-szerte hónapok óta nem volt elegendő csapadék, és a száraz időjárás és az erős szél is fokozza a tűzveszélyt. Vasárnap Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vasárnap szabadságát megszakítva visszatért Athénba, hogy a tüzek okozta válsággal foglalkozzon.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.