BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Crime on the Internet online csalás

Miért forr a vérünk az online csalásoktól?

Az elkövetők a naiv és kiszolgáltatott emberekre vadásznak, és gyakran a törvény sem éri el őket. Így hiába tartoznak a legkevésbé erőszakos bűncselekmények közé, az online csalások szinte kivétel nélkül zsigeri dühöt ébresztenek bennünk.

Az internet és az elektronikus fizetési módszerek elterjedésével futótűzként terjednek az online csalások, s bár elvileg csak a pénztárcánknak tudnak ártani, még a legbékésebb emberekben is olyan gyűlöletet ébresztenek, amelyet általában csak a legerőszakosabb bűnözők szoktak kiváltani. Ez pedig egyáltalán nem meglepő: az áldozatok legnagyobb félelmeit használják ki, hogy megkopasszák szeretteinket, és gyakran a rendőrséghez sem tudunk fordulni.

Crime on the Internet online csalás
Az online csalások napjaink egyik legelterjedtebb – és legdühítőbb – bűncselekményeivé váltak / Fotó: dpa Picture-Alliance / AFP

Nyugaton furcsa szemlélet alakult ki: bár a tömeges migráció sújtotta területeken kívül a bűncselekmények száma évről évre csökken, a legtöbb ember úgy érzi, hogy a törvénytelenség vírusként terjed, és több a gaztett, mint valaha. Ez azonban szinte csak egyetlen területre igaz:

az online csalásokra, amelyek egyes fejlett országokban már a bűncselekmények közel felét teszik ki.

Az internetes átverések pedig első pillantásra maguk is furcsa indulatokat szabadítanak fel az emberekből. Nem tetovált maffiózók követik el, a házunkat sem gyújtják ránk, vérfürdő helyett pedig csak kiürített bankszámlákat hagynak maguk után. Ennek ellenére ezek a bűnözők mindenkiben olyan gyűlöletet keltenek, amilyet általában csak az erőszaktevők és a terroristák érnek el.

Brit ombudsman: a Revolut rengeteg átvert ügyfél kérését utasítja el

Az elutasított ügyfelek egyenesen a pénzügyi ombudsmantól kértek segítséget. A Revolut ügyfelei között 35 százalékban növekedett az online csalási panaszok száma 2023 második felében, és annak ellenére, hogy a cég közlése szerint kivizsgálnak minden bejelentett esetet, és megtérítik a kárt, az érintett ügyfelek ügyvédei szerint elutasítják őket.

Ez annak köszönhető, hogy az online csalások az elmúlt néhány évben jelentősen átalakultak. Korábban a nigériai hercegektől kapott levelek – akik óriási pénzeket ígértek nekünk, ha banki adataink átadásával biztonságos menedéket nyújtunk a vagyonuknak – elsősorban a kapzsiságunkra és a butaságunkra játszottak, így az áldozatokon könnyű volt nevetni. Végül is ki dől be ilyen marhaságnak?

Manapság azonban megérkezik egy e-mail, amely például arról tájékoztat minket, hogy

  • törlődött a bankszámlánk, és elveszett minden pénzünk,
  • a lányunk autóbalesetet szenvedett, és egy drága műtétre van szüksége,
  • az unokatestvérünket letartóztatták egy külföldi repülőtéren, és nincs pénze ügyvédre.

A levélben pedig ezt azonnal az követi, hogy küldjük el a bankszámlaadatainkat, vagy utaljunk át egy bizonyos összeget – sokan pedig sokkos állapotban meg is teszik ezt. Ezzel pedig egy átverés áldozatává váltak.

A modern online csaló a pénzügyi biztonságunkat, valamint a családtagjaink egészségét és biztonságát veszi célba, hogy kiraboljon minket.

A bolti tolvaj tetteit könnyű megmagyarázni azzal, hogy éhes és kétségbeesett volt, és még egy fegyveres rabló iránt is érezhetünk szimpátiát. Még egyes gyilkosságok esetében is vannak bonyolító tényezők, ami miatt nem tudjuk teljesen elítélni az elkövetőket.

Az internetes csalók azonban drága számítógépes eszközökkel felszerelkezve, csoportosan, kényelmesen hátradőlve és mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül károsítják meg az embereket, a megélhetésük pedig a mi kétségbeesésünkre épül.

Az online csalókat nem éri utol a törvény

Más bűncselekményekkel ellentétben ráadásul az internetes átverések esetében nagyon ritka, hogy az elkövetőt elkapják a hatóságok, és elnyeri méltó büntetését. Ezek a szélhámosok ugyanis gyakran nemzetközi bűnbandák tagjai, és direkt olyan országokban tartózkodnak, ahol a törvény nem foglalkozik ilyen esetekkel, és a nemzetközi igazságszolgáltatással alig működnek együtt.

A legtöbb csaló Indiában, Pakisztánban, Kínában és Oroszországban, valamint más, szegényebb afrikai és ázsiai országokban tevékenykednek, ahol gyakorlatilag érinthetetlenek, esetenként pedig az állam támogatásával működnek. Az általuk ellopott pénzeket tehát szinte soha nem fogjuk visszakapni.

Ez azonban megkönnyíti, hogy gyorsan észrevegyük a gyanús üzeneteket, amelyek általában rossz helyesírással vagy fogalmazással íródnak, furcsa külföldi linkeket tartalmaznak, és olyan e-mail-címekről érkeznek, amelyeket még sohasem láttunk.

Catfishing: így vehetjük észre az online csalást, főként a randioldalak felhasználói és a facebookosok vannak veszélyben

A világhálón elterjedt az úgynevezett catfishing, amikor valaki hamis álca mögé bújik, jellemzően haszonszerzés céljából. Az internetes csalások elkövetői többnyire vallásos, iskolázott férfiak.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.