BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
hszi csin-ping xi jinping

A kínai elnök elmondta, mi állhat a fejlődés és az újraegyesítés útjába: semmi

A kínai elnök a népköztársaság megalapításának 75. évfordulója alkalmával mondott tüzes beszédet. Hszi Csin-ping külön kiemelte Tajvan „visszaszerzését”, amelyet a kormány első számú céljának nevezett.

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn kijelentette, hogy semmilyen kihívás nem állíthatja meg az ország előrehaladását, amellyel hamarosan a világ élére fognak állni, valamint megismételte, hogy Peking legfontosabb célja a Tajvannal való újraegyesítés.

hszi csin-ping xi jinping
Hszi Csin-ping elnök a Kínai Népköztársaság megalapításának 75. évfordulója alkalmával mondott tüzes beszédet / Fotó: AFP

A kommunista párt vezetője az 1949. október 1-jén alapított Kínai Népköztársaság 75. évfordulója alkalmából rendezett fogadáson beszélt az ország erejéről és a kormány céljairól.

Az előttünk álló úton mindenképpen lesznek kihívások, ám ezek nem állhatnak a kínai fejlődés útjába 

– idézte a Hszinhua állami hírügynökség Hszit, aki felszólította az országot, hogy „győzzék le a bizonytalanságot és felejtsék el a kockázatokat”. Szerinte ugyanis hazája csak így válhat a világ vezetőjévé.

Az eseményen mintegy háromezren vettek részt, a közönségben pedig a párt vezetői mellett külföldi méltóságok és az ipar képviselői is megjelentek.

Fegyverbe Peking! Létfontosságú a kínai hadsereg megerősítése – sürgeti Hszi

Jelentős katonai fejlesztéseket és teljes készültséget követelt a kínai elnök, Hszi szerint ugyanis a geopolitikai feszültségek hatalmas fenyegetést jelentenek az ország területi szuverenitására. A világháború kirobbanása óta régen volt ekkora veszély, mindenesetre készülnek rá.

Beszédében Hszi hangsúlyozta, hogy a kommunista párt vezetésével Kína egyesülni fog, és megismételte, hogy Peking keményen ellenáll a tajvani „szeparatistáknak”, akiket szerinte a gazdasági és kulturális együttműködés útján könnyen le lehet majd győzni.

Korábbi beszédeihez hasonlóan a szigetországgal való újraegyesülést „elkerülhetetlennek” nevezte.

A népköztársaság 70. évfordulójának megünnepléséhez képest – amikor Hszi katonai parádéval és országszerte tartott fogadásokkal fitogtatta a kínai nép erejét – a most megrendezett események sokkal visszafogottabbak voltak, amely Evelyn Cheng, a CNBC elemzője szerint az ország gazdasági problémáit és Peking belső politikai viszályait tükrözi.

A geopolitika és a gazdaság is kimaradt Hszi beszédéből

Szokatlan módon a kínai vezető most nem említette meg hazája, az Egyesült Államok és Európa közti kereskedelmi feszültségeket, amelyek az utóbbi években pattanásig feszültek, és amelyek következtében az országnak egyre súlyosabb technológiai korlátozásokkal kell szembenéznie. Ehelyett kiemelte Kínát, mint a globalizáció alappillérét, és köszönetet mondott a baráti országoknak, például Oroszországnak, hogy támogatják hazája fejlődését. Az ország gazdasági erejének példájaként pedig Hongkong és Makaó fellendülését emelte ki,

amelyet szerinte hamarosan „Tajvan is megtapasztalhat”.

Hszi beszéde egy kritikus időszakban hangzott el: a kínai piacok az elmúlt hetekben fellendültek, miután a kormány jelentős állami támogatásokat jelentett be, a párt pedig a múlt héten elkezdte a hanyatló ingatlanpiac, valamint a költségvetés és a monetáris rendszer megmentését célzó törvénycsomag tervezését.

Extrém reformok mellett is csak lassú növekedést vár Peking

Hszi elnök szerint a kínai gazdaság fejlesztéséhez óriási átalakításokra lesz szükség, hogy a jelenlegi visszaesés ne váljon állandóvá. A Kommunista Párt azonban még mindig nem mutatta be agresszív programját.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.