BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Katasztrofális vereséget szenvedtek a német kormánypártok - Cikkünk frissült

Földcsuszamlás Kelet-Németországban: az előrejelzések szerint jobboldali AfD először szerezte meg az első helyet egy szövetségi tartományban, és Sahra Wagenknecht-szövetsége is erős. Az eredmény katasztrofális a kormánykoalíció számára.

Először nyerhetett választást a bevándorlásellenes, radikális jobboldali AfD párt egy német szövetségi államban. Az előrejelzések szerint a párt, élén csúcsjelöltjével, Björn Höckével, megnyerte a tartományi választást Türingiában, ahol a német alkotmányvédelmi hivatal szerint „egyértelműen szélsőjobboldalinak” minősül. Több mint 30, egészen pontosan 30,5 százalékot ért el, jóval megelőzve a Kereszténydemokrata Pártot (CDU), amely a szavazatok valamivel több mint 24,5 százalékát szerezte meg - írja az osztrák Der Standard.

State election in Thuringia kormánypártok
Björn Höcke vezette győzelemre az AfD-t Türingiában a kormánypártok ellen / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A választásokon első alkalommal induló új párt, a Sahra Wagenknecht Szövetség  (Bündnis Sahra Wagenknecht; BSW) - amely baloldali párt létére szintén ellenzi a bevándorlást - pedig 16 százalékot ért el. Wagenknecht a jelek szerint sok szavazatot vont el  korábbi pártjától, a jelenleg a tartományt kormányzó Bodo Ramelow miniszterelnök baloldali alakulatától (Die Linke) is, amely csupán 12,5 százalékot érhetett el. 

A koalíciós kormány súlyos vereséget szenvedett a szövetségi államban: az SPD (Olaf Scholz kancellár szociáldemokratái) hét, a Zöldek négy százalékot szereztek. Ezért a tartományi parlamentbe való bejutásukért kell remegniük. A liberális FDP teljesítménye pedig gyakorlatilag értékelhetetlen.

Szászországban is nagyon hasonló tendenciák bontakoztak ki. Ott ugyan a CDU Michael Kretschmer miniszterelnök vezetésével szűken meg tudta védeni az első helyet, ám 31,5 százalékával éppen csak megelőzte az AfD-t, amely 30 százalékig jutott. A BSW 12 százalékkal a harmadik helyen áll. A Zöldek (5,5 százalék) és az SPD (8,5 százalék) is nehezen vette a kanyart. Az FDP és a Baloldali Párt kiesett.

Ami a kormányalakítást illeti, a két szövetségi államra valószínűleg nehéz hetek várnak. Az összes többi párt ugyanis kizárta, hogy az AfD-vel kolalícióra lépjen.

A választási eredmények következményei 

Az eredmények újabb csapást mértek Scholz rendkívül népszerűtlen kormányára, és rávilágítanak, hogy milyen kockázatokkal kell szembenéznie a bő egy év múlva esedékes következő országos választásokon. Hasonlóan tragikus a kép a három hét múlva esedékes tartományi választások előtt Brandenburgban - a fővárost, Berlint körülvevő régióban is -, ahol Scholz potsdami választókerülete is található - írja a Bloomberg.

A költségvetési kiadási prioritásokon hónapok óta tartó civakodás után a három kormánypárt támogatottsága országszerte rekordalacsony szintre csökkent. A konzervatív CDU/CSU szövetség támogatottsága 32 százalék körül van - nagyjából ugyanannyi, mint az SPD, a Zöldek és az FDP együttvéve -, az AfD pedig 18 százalék körül áll a második helyen.

Bár nem volt váratlan, a kormánypártok szászországi és türingiai veresége felerősítheti az előrehozott választásokat követelő hangokat, és az a kérdés is felvetődhet, hogy Scholz-e a megfelelő ember a párt élére.

Wagenknecht, akinek pártja az Ukrajnának nyújtott segélyek leállítását és a bevándorlás megfékezését követeli, ismét kizárta az AfD-vel való együttműködést Türingiában. Jelezte, hogy kész a CDU-val és az SPD-vel koalícióban kormányozni.
„Nem hiszem, hogy a választók úgy tekintenek ránk, mint az AfD lájtos változatára” - mondta a ZDF-nek. 

Mi egyszerűen csak betöltünk egy rést a politikai spektrumban.

Alice Weidel, az AfD egyik társelnöke „történelmi jelentőségűnek” és a berlini koalíció „rekviemjének” nevezte pártja szereplését, és azt mondta, hogy a választók egyértelműen az AfD-t akarják a kormányban, mint a legerősebb pártot Türingiában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.