BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
izrael hezbollah

Modern trójai falovat vetett be Izrael a Hezbollah ellen, lángra lobban a Közel-Kelet

A Hamász elleni háborúval párhuzamosan a Hezbollah és Irán is célkeresztbe került. Izrael minden közel-keleti ellensége ellen támadást indított, az elpusztításukra pedig a régió stabilitását is felrúgná.

A Hezbollah libanoni és szíriai tagjai elleni akcióval, amely során csipogók és walkie-talkie-k felrobbantásával több ezer ember sebesült meg, Izrael kritikus csapást mért még egy régiós ellenségére, ezzel biztosítva, hogy a közel-keleti háború legújabb frontján a lehető legkevesebb ellenállással találja szembe magát.

izrael hezbollah
Izrael minden ellenségével leszámolna a Közel-Keleten, a Hamásztól a Hezbollahig / Fotó: AFP

A brutális támadás célja az volt, hogy megbénítsa az Irán által támogatott iszlamista szervezetet az ügynökeinek, infrastruktúrájának és utánpótlási vonalainak a megzavarásával. A stratégia bevált, mivel a Hezbollah nemcsak embereket és felszereléseket veszített, hanem „Izrael legveszélyesebb ellenségének” a tekintélyét is a sárba tiporták a régióban.

Bár hivatalosan a művelet a Hezbollah rakétacsapásaira adott válasz volt, amelyek Hamász palesztin militáns csoport tavaly októberi támadását követően kezdődtek el Izrael északi részén, ennek kitervelése és végrehajtása évekkel ezelőtt kezdődött meg, hasonlóan más precíziós csapásokhoz.

A közel egy éve a Gázai övezetben háborúzó Izrael látszólag minden ellenségével egyszerre akar leszámolni a régióban, ehhez pedig egyre merészebb és véresebb eszközöket hajlandó bevetni.

Csütörtökön Tel-Aviv kiterjedt légicsapásokat rendelt el Dél-Libanonban, hadseregét pedig felkészíti, hogy bevonuljanak a fegyveres csoport által ellenőrzött ciszjordániai területekre, ami azt jelzi, hogy Izrael inkább északi ellenségeire tervez fókuszálni az egyre gyengébb Hamásszal szemben.

Izrael így robbanthatta fel a Hezbollah csipogóit

Izrael szintet léphetett a Hezbollahhal folytatott háborúban a libanoni robbanáscunamival. Kérdés, hogy a zsidó állam miért a szeptember közepét választotta arra, hogy felrobbantsa a milícia harcosai zsebében elrejtett csipogóbombákat, és egyáltalán hogyan alakíthatta át azokat robbanóeszközzé.

Ez azonban a konfliktus tétjét is megemelte: ezek a támadások már nem csak stratégiai csapások a Hamász, a Hezbollah és Irán ellen, és félő, hogy a zsidó állam ezzel kiprovokálhatja a nyílt háborút régi ellenségei ellen, és akár inváziót is indíthat Libanonba.

Az elmúlt 11 hónapból tanulva az izraeliek úgy döntöttek, hogy a Hezbollah elpusztításával nem várhatnak, és elérésére a katonai vezetés akár egy többfrontos háborúra is hajlandó lenne 

– mondta mondta Matthew Levitt Közel-Kelet-szakértő a Bloombergnek.

Tel-Aviv máshol is kiterjesztette hadjáratát: szeptember 8-án éjjel nagyszabású légicsapások sorozatát hajtották végre Szíriában, katonai állások és kommunikációs központok ellen, beleértve egy föld alatti bunkerkomplexumot, amelyben Hezbollahot támogató iráni katonai szakértők tartózkodtak. Ez volt az izraeli erők első ismert szárazföldi rajtaütése Szíriában 2011 óta. Igaz, az ország nem vállalt felelősséget a támadásért.

A zsidó állam hajlandósága egy veszélyes rajtaütésre egy olyan területen, amelyet Bassár el-Aszad elnök rezsimjének – amely Irántól és a Hezbollahtól függ a túlélése szempontjából – egyik legfontosabb központjaként tartanak számon, aláhúzza, hogy Izrael már szinte semmitől sem retten vissza, hogy elpusztítsa régiós ellenségeit.

Izrael megbénította ellenfelét

A Hezbollah jelenleg a második libanoni háború 2006-os befejezése óta a legrosszabb állapotban van, és sokat veszített hadi képességeiből. A konfliktus előtti készletei között

  • mintegy 50 ezer, akár 125 kilométeres hatótávolságú rakéta;
  • valamint közel ezer robbanóanyaggal megrakott drón és irányított páncéltörő rakéta szerepelt;
  • személyi állománya pedig 5-6 ezer fő körül mozgott.

Az elmúlt évben végrehajtott precíziós támadások és merényletek következtében azonban legalább 460 magas és középszintű Hezbollah-parancsnok és -ügynök vesztette életét, rakéta- és fegyverarzenáljuk egyre kisebb, támogatottságuk pedig csak az általuk irányított területeken maradt stabil.

Ezek a sikerek felbátoríthatják Izraelt, amely a jövőben hasonló támadásokat indíthat más ellenséges csoportok és hatalmak ellen is – a kérdés az, hogy azok milyen választ adnak majd Tel-Avivnak.

Libanon a pánik és félelem földje lett – már az egyoldalú tűzszünet ötlete is felmerült

Libanonban rettegnek a csipogós robbantás után, az emberek már nem is mernek egymás mellett sétálni az utcákon. Egy parlamenti képviselő szerint Libanon a Hezbollah miatt szenved közel egy éve, emiatt pedig már felmerült az egyoldali tűzszünet ötlete is, hogy javítsanak a helyzeten.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.