BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy-Britannia felfüggeszti az izraeli fegyvereladások egy részét

Nagy a veszélye ugyanis, hogy a fegyverekkel megsértenék a nemzetközi humanitárius jogot. Ugyanakkor nem teljes tiltásról van szó, Izrael továbbra is kaphat brit fegyvereket.

Felfüggeszti az Izraelbe tartó fegyvereladások egy részét Nagy-Britannia, arra hivatkozva: valós az esélye annak, hogy a fegyvereket a nemzetközi humanitárius jogot megsértve használnák fel Gázában – jelentette be hétfőn a brit alsóházban David Lammy brit külügyminiszter.

Israeli-Palestine Conflicts West Bank July 12, Izrael
Izraeli katonák Ciszjordániában / Fotó: AFP

A fegyvereladások felülvizsgálatát a munkáspárti kormány a júliusi választási győzelme után kezdte meg, és 30 exportengedélyt vont vissza, köztük vadászgépek, helikopterek és drónok alkatrészeire vonatkozókat.

Nem teljes a tiltás, és Izrael jogsértését sem mondták ki, csak a nagy esélyét

Azonban a kormányzati vizsgálat nem eredményezett teljes körű tiltást, és odáig sem ment el, hogy kimodja a jogsértés tényét, csupán a jogsértés valós veszélyére hivatkozott az október 7-ét követő izraeli hadműveletek kapcsán. Lammy azonban hangsúlyozta Gáza megdöbbentő humanitárius helyzetét, és kifejezte a hadifoglyokkal szembeni bántalmazásról született hiteles beszámolók kapcsán az aggodalmát is – írja a Politico.

Lammy hivatalba lépése óta már kétszer is járt Izraelben, és súlyos aggodalmakat fogalmazott meg az ország műveleteivel kapcsolatban. A 350 feletti exportengedélyhez képest azonban a bevont 30 annyira nem sok, még ha 

valószínűleg fel is dühíti a belföldi ellenállással is küzdő izraeli miniszterelnököt, Benjámín Netanjáhút.

Áprilisban David Cameron akkori külügyminiszter és korábbi miniszterelnök még arról beszélt, hogy Nagy-Britannia nem fogja felfüggeszteni a fegyvereladásokat Izrael felé. Az új kormány azonban felülvizsgálta az exportengedélyeket, amelyeket nem lehet kiadni, ha fennáll a nemzetközi jog megsértésének a veszélye.

Bár a végső döntést Lammy javaslatára Jonathan Reynolds gazdasági miniszter hozta meg, a külügyminiszter vállalta a felelősséget értük azzal, hogy ő jelentette be mindezt a parlamentben. Bár Keir Starmer miniszterelnök október 7-én, még ellenzékben kiállt Izrael önvédelemhez való joga mellett, ám a tűzszünetre való felszólítás késlekedése sok szavazót feldühített, emiatt pár képviselői helyet is palesztinpárti független politikusok nyertek meg a Munkáspárt elől.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.