BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy csalódás érte Kamala Harrist

A Teamsters szakszervezet negyedszázad után először nem támogatja egyik amerikai elnökjelöltet sem.

Az Egyesült Államok egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb szakszervezete, az 1,3 millió tagot tömörítő Teamsters bejelentette, hogy idén nem támogat egyetlen elnökjelöltet sem, ami nagy csapás Kamala Harris és Donald Trump számára is, bár az előbbi számára jelent sokkal nagyobb csalódást.

A Teamsters szinte mindig a demokrata elnökjelöltet támogatta / Fotó: Frederic J. Brown / AFP

A Teamsters ugyanis hagyományosan a demokrata elnökjelölteket támogatja, utoljára 1988-ban állt ki republikánus, az akkori alelnök George H. W. Bush mellett, miután 1984-ben is az akkori elnök, Ronald Reagan mellett állt ki – emlékeztetett tudósításában az ABC News. Most azonban a tagok között végzett közvélemény-kutatásból kiderült, hogy 59,6 százalékuk Trumpot és 34 százalékuk Harrist támogatja.

1996 óta most fordul elő először, hogy a szakszervezet nem támogatja egyik elnökjelöltet sem.

A nagy érdekvédelmi szervezetek többsége a demokraták mögött sorakozott fel, már Bident támogatásáról biztosította a United Auto Workers (UAW) és a hatvan szakszervezetet és 12,5 millió tagot tömörítő AFL-CIO is, majd ezt a támogatást kiterjesztették Harrisre is.

Hiányozni fog a támogatás

A Teamsters támogatása különösen fontos lett volna az úgynevezett csatatérállamokban, ahol el fog dőlni az idei elnökválasztás eredménye – emlékeztetett a Reuters. Ilyen állam például Michigan, Nevada és Pennsylvania, ahol a szakszervezet nagyon erős. Mivel pár tízezer vagy akár ezer szavazat dönthet, Harris bajban lehet, ha a szakszervezeti tagok a saját belátásuk szerint szavaznak.

„Nem tudtunk szilárd kötelezettségvállalásokat kapni az alapvető kérdéseinkre vonatkozóan” – indokolta a döntést a Fox Newsnak Sean O’Brien, a Teamsters elnöke. „A támogatás elmaradása szerintem mindkét pártnak azt az üzeni, hogy ha valóban segíteni akarják a dolgozó embereket, akkor át kell értékelniük a politikájukat, meg kell érteniük, hogy semmi sem magától értetődő, mindent ki kell érdemelniük” – tette hozzá.

Day 1 - Republican Party presidential nominating convention
Sean O’Brien tárgyalt mind a két jelölttel / Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Lauren Hitt, Harris kampányszóvivője a döntéssel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a szakszervezet helyi vezetőinek egy része támogatja a demokrata jelöltet. „Ha megválasztják elnöknek, akkor bármi történjék is, védeni fogja a Teamsters tagjait, mert mindig ők voltak és lesznek is azok, akikért harcol” – jelentette ki.

Trump elégedett a döntésnek azzal a részével, hogy a szakszervezet nem támogatja a demokratákat.

 „Ez nagy dolog” – mondta egy New York-i bárban újságíróknak.

Biden még tetszett nekik

Érdekes egyébként, hogy a szakszervezeti tagok véleménye megfordult, amióta Joe Biden elnök kiszállt a versenyből. Korábban ugyanis 44,3 százalékuk támogatta őt, és csak 36,3 százalékuk Trumpot.

O’Brien egyébként a szakszervezet több vezetőjével együtt a hét elején találkozott Harrisszel, Trumppal pedig még januárban tárgyalt, majd elég nagy meglepetést keltve felszólalt a republikánus konvención. Dicsérte, ugyanakkor bírálta is Trumpot, „gazdasági terrorizmus” támogatásával vádolta őt, amiért felvetette, hogy el kellene bocsátani a sztrájkoló dolgozókat, amit egyébként tiltanak a szövetségi törvények.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.