BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
00154462

Trükkös tolvajok Terézvárosban: így lopnak az ATM-eknél – videó

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádat emelt 5 férfival szemben. A bűnözők belvárosi ATM-eknél hitették el pénzt felvevő külföldiekkel, hogy nem működik a készülék, majd abból a sértett néhány másodperc elteltével kiadott pénzét ellopták.

A vádlottak – húszas, harmincas- és negyvenes éveikben járók, különböző szerepleosztásokban – 2022 szeptemberétől decemberéig a VII. kerületben, a Kazinczy utcában található bankautomatáknál készpénzt felvenni szándékozó külföldiek sérelmére követtek el bűncselekményeket – derült ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményéből.

00154462
atm
lopás
Figyelni kell a belvárosi ATM-eknél / Fotó: Mediaworks

Azt használták ki, hogy a bankautomaták működési mechanizmusa késleltetett, mivel a kijelző a készpénzkiadást megelőzően, a központi szerverrel történő kapcsolatfelvétel idejére, egy kis időre elsötétül.

Az elkövetéskor a férfiak egyike segítséget ajánlott fel az automaták kezeléséhez, azt hazudva a sértetteknek, hogy a pénzfelvétel kezelési költsége alacsonyabb, ha a gép magyar nyelvre van állítva. Ezután elindította a pénzfelvételt, azonban az elsötétedéskor elhitette velük, hogy a pénzkiadó automata nem működik, és átkísérte őket egy másik géphez. Ezalatt figyelő társai a kiadott pénzt eltették, és azon a bűnelkövetők később megosztoztak.

A cselekménnyel a vádlottak 3 külföldi sértettnek összesen 360 ezer forint kárt okoztak.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség az 5 férfit – részben üzletszerű – lopásokkal vádolja, 3 terhelttel szemben végrehajtandó börtön-, társaik ellen felfüggesztett fogházbüntetést, egyes vádlottakkal szemben pedig a gazdagodás erejéig vagyonelkobzást is indítványoz. Az ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság ma tervez előkészítő ülést tartani.

Zsebtolvajok vadásznak értékeinkre, így védekezzünk nyaraláskor

Akár itthon vagy turistaként külföldön, a nyári időszakban sokkal többen mozdulnak ki otthonról, mint a hidegebb hónapokban. Ahol sok ember van, ott bizony megjelennek a zsebtolvajok is. Legyen az séta, étterem, bevásárlóközpont vagy épp strandolás. A kellemes élményeket azonban pillanatok alatt bosszankodássá teheti az, ha valakit meglopnak. Érdemes inkább a lopások megelőzésére figyelni – mondta az ORFK munkatársa.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.