BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vitézy Dávid nevethet a végén: óriási fordulatra van esély – mégis bekerülhet Budapest legfelsőbb vezetésébe

Még meg sem alakult az új fővárosi közgyűlés, már minden a feje tetején áll Budapesten. Ebből vastagon kiveszi a részét a Tisza Párt és Magyar Péter. A káoszból azonban gyorsan rendnek kell lennie, három hét múlva alakuló ülést tartanak. A többséggel nem rendelkező Karácsony Gergely főpolgármester gyorsan a sarokba szorítva találta magát, csak kényszerű alku árán tudja felállítani a városvezetést. Vitézy Dávid, ha nem is vezetheti a fővárost, főpolgármester-helyettes még lehet belőle. Minden abba az irányba mutat, hogy ez előtt most megnyílt a lehetőség.

Figyelemre méltó bejegyzést tett közzé Magyar Péter kedden délután a közösségi médiában. Ebben a Tisza Párt Budapest-politikájának alapvetéseit fektette le.

Vitézy Dávid, Karácsony Gergely
Vitézy Dávid nevethet a végén: óriási fordulatra van esély – mégis bekerülhet Budapest legfőbb vezetésébe / Fotó: Vitézy Dávid / Facebook

A poszt látványosan nem finomkodott Karácsony Gergellyel. Azzal kezdődik, hogy Magyar Péter felidézte: a fővárosi választók június 9-én kevesebb mint 300 szavazat többséggel döntöttek úgy, hogy ő marad a főpolgármester. Ugyanakkor szerinte azt is határozottan kimondták, hogy „nem kérnek az eddigi mutyikból és az óbaloldali közgyűlési többség által eddig képviselt irányból. A budapestiek egyértelművé tették, hogy a főváros vezetőinek új irányba kell fordulniuk.”

Ezek után a Tisza Párt elnöke pontokba szedve bejelentette, mit fognak képviselni a fővárosi közgyűlésben. Csak hogy érteni lehessen mindennek a súlyát, érdemes egy pillantást vetni a budapesti képviselő-testület összetételére.

Miért van bajban Karácsony Gergely Budapesten?

A választási eljárásról szóló törvény alapján 2024. június 17-én jogerőre emelkedett a Fővárosi Választási Bizottság fővárosi képviselők választásának eredményét megállapító határozata. Az új fővárosi közgyűlést 32 képviselő és a főpolgármester alkotja majd. A jelenlegi fővárosi közgyűlés tagjainak mandátuma 2024. szeptember 30-án jár le, míg a testület most megválasztott tagjainak megbízatása 2024. október 1-jétől hatályosul.

Vagyis a fővárosi közgyűlés alakuló ülése három héten belül esedékes. A személyi összetétele várhatóan a következő (bár vannak masszív kérdőjelek, így például a Tiszánál is, hiszen nem lehet tudni, hogy Magyar Péter, aki közben európai parlamenti képviselő is lett, beül-e a budapesti testületbe):

Párbeszéd-Zöldek–DK–MSZP — 6 képviselő

BARABÁS RICHÁRD
BÉRES ANDRÁS
DÉRI TIBOR
KARÁCSONY GERGELY
SZANISZLÓ SÁNDOR
TÜTTŐ KATA

MKKP — 3 képviselő

BARANYI KRISZTINA
DÖME ZSUZSANNA
KOVÁCS GERGELY

TISZA — 10 képviselő

BARNA JUDIT ANNAMÁRIA
BOVIER GYÖRGY
BÖRÖCK-GÉMES SZILVIA
DR. GERZSENYI GABRIELLA
DR. KOLLÁR KINGA
DR. KULJA ANDRÁS
DR. ORDAS ESZTER
LAKOS ESZTER
MAGYAR PÉTER
PORCHER ÁRON SOMERVILLE

Fidesz–KDNP — 10 képviselő

BÖJTHE PÉTER
BÖRÖCZ LÁSZLÓ 
HAVASI ZOLTÁN
JANÓ-VEILANDICS FRANCISKA
RADICS BÉLA
SÁRA BOTOND
SINKOVICS KRISZTIÁN ÁDÁM
SZÉCSÉNYI DÁNIEL
SZENTKIRÁLYI ALEXANDRA
VARGA ZSOLTNÉ SZALAI PIROSKA

Vitézy Dáviddal Budapestért – LMP-Zöldek — 3 képviselő

GÁL JÓZSEF
SZILÁGYI ANNA MARGIT
VITÉZY DÁVID

Látható, hogy Karácsony Gergely ugyan főpolgármester, többsége távolról sincs a közgyűlésben. Kiszolgáltatott a Fidesz és a Tisza frakciójának, egyik vagy másik nélkül nem tud támogatást szerezni a javaslataihoz. Ebből a pozícióból fakad, hogy a Tisza erőfölényben van Karácsony Gergellyel szemben, és ha akarja, sarokba tudja szorítani a főpolgármestert.

Vitézy Dávid nevethet a végén: óriási fordulatra van esély

Márpedig úgy néz ki, hogy akarja. A törvényes működés egyik feltétele, hogy Karácsony Gergely legalább egy főpolgármester-helyettest állít. Ő a hírek és a folyosói pletykák szerint is Kiss Ambrus lenne, aki jelenleg is általános főpolgármester-helyettes. Csakhogy Magyar Péter most közölte, hogy nem fogják megszavazni Kiss Ambrust, ahogy az eddigi helyettesek közül senkit sem, mert „a budapesti választók egyértelmű ítéletet mondtak a DK–MSZP-politikusok eddigi munkájáról”.

Nagy valószínűséggel a Fidesz és a Kutyapárt sem jelöl főpolgármester-helyettest, az pedig biztos, hogy Karácsony Gergely eddigi helyetteseit nem választja meg az új összetételű közgyűlés. Vagyis a helyzet úgy áll, hogy Karácsony Gergely második ciklusa már a rajtvonalnál, az alakuló ülésen elhasalhat. Hacsak nem születik kiegyezés (ami csodaszámba menne) a Fidesszel, vagy ha nem azt teszi, amit a Tisza követel. Merthogy Magyar Péter világossá tette, milyen estben hajlandók megszavazni mégis Karácsony Gergely főpolgármester-helyettesét.

„A törvényes működés, a főváros pénzügyi helyzetének biztosítása és az eddigieknél szakmaibb városvezetés érdekében javaslom megfontolásra Karácsony Gergelynek, hogy jelöljön olyan főpolgármester-helyettest, akinek a személye ezekre garancia lehet, és aki a közgyűlésben meggyőző többséget kaphat egy titkos szavazáson” – fogalmazott.

A meglehetősen bonyolult logikai feladvány itt válik kifejezetten izgalmassá. Magyar Péter bejegyzéséből nagyon úgy tűnik, hogy a Tisza Pártnak konkrét név van az asztalán, kit támogatna főpolgármester-helyettesnek. Lássuk, mint tudunk eddig.

  1.  A fővárosi közgyűlés törvényes működéséhez legalább egy főpolgármester-helyettes szükséges.
  2. A Tisza nem jelöl főpolgármester-helyettest, ahogy a Fidesz és a Kutyapárt sem.
  3. Karácsonyék frakciója jelölne, de az eddigi helyettesek nem fognak átmenni, így új személyben kell gondolkodniuk.
  4. A Tisza feltűnően kikerüli Vitézy Dávid frakciójának szerepét. Rájuk nem tér ki, de nem is határolódik el attól, hogy támogasson egy innen érkező főpolgármester-helyettest.
  5. Magyar Péter körülírta, kit szavaznának meg: valakit, aki szakmaiságot képvisel, és meggyőző többséget tudhat maga mögött a közgyűlésben.

Nem nehéz észrevenni, hogy ez a leírás kifejezetten passzolhat Vitézy Dávidra. Eleve szakpolitikával kampányolt, és végül a Fidesz visszalépett a javára a Budapestért folyó versenyben. A meggyőző többség tehát összeállhat mögötte. Azzal, hogy a Tisza megvétózza Karácsony Gergely önállóan állított főpolgármester-helyettesét, egyértelműen kinyílt a lehetőség a hajszállal vereséget szenvedő főpolgármester-jelölt előtt. Talán mondani sem kell, hogy ez mekkora fordulatot jelentene: 

Vitézy Dávid Karácsony Gergely mellett, vele együtt irányíthatná Budapestet a következő öt évben.

Már csak az a kérdés, mit szólna ehhez a főpolgármester, hajlandó-e dolgozni Vitézy Dáviddal. Alig egy hónapja úgy nyilatkozott erről az eshetőségről, hogy nem zárja ki Vitézy Dávid főpolgármester-helyettességét. Igaz, hozzátette, hogy valószínűnek sem tartja. Még korábban Vitézy Dávid azt mondta, elvi alapon ő nem zárkózna el attól, hogy ha Karácsony nyer, és felkéri őt helyettesének, akkor elfogadja ezt a posztot. Ráadásul Karácsony Gergely sokszor büszkélkedett hídemberi karakterével, hogy tudniillik vele csak az nem tud együttműködni, aki nem akar. 

Tehát papíron legalábbis meglehetősen sok minden mutat most abba az irányba, hogy Vitézy Dávidból Karácsony Gergely főpolgármester-helyettese lehet. Még akkor is, ha egyébként a főpolgármester ezt nem szeretné. Ha ugyanis nemet mond a Tisza Párt és Magyar Péter ultimátumára, rögtön veszélybe kerülhet a főpolgármesteri széke. Kivéve, ha Karácsony Gergely képes ezredjére is megújulni, és új alkukat kötni a pártpolitikában.

Napok, legfeljebb hetek kérdése, és ki fog derülni, mi a megoldása az ügynek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.