BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A FBI is vizsgálja Izrael Irán elleni támadásának kiszivárgását

A múlt héten kezdett terjedni a világhálón az Izrael Irán elleni támadásáról szóló titkos dokumentum. A kiszivárgás körülményeit már az FBI is vizsgálja. Joe Biden amerikai elnököt is aggasztja az eset.

Az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodája (FBI) vizsgálatot indított olyan szigorúan titkos hírszerzési dokumentumok kiszivárgása miatt, amelyek Izrael előkészületeit tartalmazzák egy esetleges Irán elleni megtorló csapásra vonatkozóan. Az FBI közleménye szerint vizsgálják az iratok állítólagos kiszivárgását, és szorosan együttműködnek a védelmi minisztériummal és a hírszerző szervezetekkel a nyomozásban – írta a Reuters.

Criminal,Case,Investigation.,Police,Or,Private,Detective,Using,Computer.,Evidence
FBI
A FBI is vizsgálatot indított a titkos dokumentumok napvilágra kerülése miatt / Fotó: Shutterstock

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője korábban arról beszélt, hogy még nem sikerült megállapítani, hogy a dokumentumok nyilvánosságra kerülése hekkertámadás vagy szándékos szivárogtatás miatt következett be. Hozzátette, hogy Joe Biden amerikai elnök is szorosan figyelemmel kíséri a vizsgálat eredményeit. Elmondta, hogy az elnököt nagyon aggasztja a titkos információk nyilvánosságra kerülése. A Fehér Ház feje szerint ennek nem szabadna megtörténnie, és elfogadhatatlan, ha egy ilyen eset mégis bekövetkezik.

A kiszivárgott dokumentumokat a Nemzeti Tér- és Hírszerző Ügynökség készítette, és az izraeli légierő és haditengerészet terveinek amerikai értelmezését írják le az október 15–16-i műholdfelvételek alapján. Ezek még a múlt héten kezdtek el keringeni a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, azt követően, hogy Izrael válaszlépést tervezett az Irán által október elsején végrehajtott ballisztikus rakétatűzre, amely Teherán második közvetlen támadása volt Izrael ellen hat hónapon belül.

Az Irán elleni csapás (egyelőre) elmaradt, ám Izrael fokozta offenzíváját a Gázai övezetben és Libanonban, és múlt héten egy katonai akcióban megölték Jahja Szinvár Hamász-vezért is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.