BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán tovább fenyegetőzik, az USA-t is figyelmezteti: maradjon távol

Abbász Aragcsi külügyminiszter több kollégájával is egyeztetett a támadás után. Irán külügyminisztere az Egyesült Államoknak határozottan megüzente, hogy ne avatkozzon be az országa és Izrael közötti konfliktusba.

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt – jelentette szerdán az iráni állami média. Aragcsi a német, a brit és a francia diplomácia vezetőjével, valamint más országok tárcavezetőjével beszélt az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint.

Turkish Foreign Minister Hakan Fidan in New York, Irán
Irán tovább fenyegetőzik, az USA-t is figyelmezteti: maradjon távol / Fotó: Anadolu via AFP

„Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük” – idézte a hírügynökség az iráni külügyminisztert. „De ha a cionista rezsim megtorló lépést tesz, akkor a mi válaszunk még keményebb lesz” – mondta Aragcsi, hangsúlyozva, hogy Teherán nem törekszik az eszkalációra, de nem is ijed meg a háborútól. A külügyminiszter az Egyesült Államokhoz is intézett egy határozott üzenetet:

Bár a támadás előtt nem volt üzenetváltás az Egyesült Államokkal, de figyelmeztetjük erőiket, hogy maradjanak távol és ne avatkozzanak közbe.

Az iráni Forradalmi Gárda az állami televízióban azt közölte kedd este, hogy kétszáz rakétával támadta Izraelt megtorlásul Abbász Nilforusánnak, a Forradalmi Gárda helyettes parancsnokának, Haszan Naszrallahnak, a Hezbollah libanoni milícia vezetőjének és Iszmáil Haníjénak, a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet vezetőjének meggyilkolása miatt. Az iráni támadások célpontjai három izraeli légi támaszpont és Izrael külföldi biztonsági szolgálatának, a Moszadnak a főhadiszállása volt a teheráni tájékoztatás szerint.

Irán végzett a támadással, ha Izrael is úgy akarja

Irán szerdán közölte, hogy további provokáció hiánya esetén végzett az Izrael elleni támadással, ám a zsidó állam és az Egyesült Államok már korábban jelezte, hogy válaszolni fognak a rakétákra. Az amerikai haditengerészet mintegy tucatnyi elfogórakétát lőtt ki az Izraelt fenyegető rakétákra a Pentagon szerint, de a támadás elhárításában a britek is részt vettek. Az iráni támadást pedig úgy írták le, mint ami kétszer akkora volt, mint a Teherán által áprilisban indított művelet. Az Iráni Forradalmi Gárda szerint először vetették be a hiperszonikus Fattah rakétákat, melyek 90 százaléka eltalálta célját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.