BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaesett az aukciósházak forgalma az első fél évben

Csökkent az aukciósházak forgalma az Artnet által kiadott, a műkereskedelem 2024 első fél évét értékelő kiadvány szerint. A legnagyobb forgalmat a Christie’s produkálta, megelőzve a rivális Sotheby’st.

Az Artnet Intelligence Report Mid-Year Review 2024 című kiadványa az év első felének piaci trendjeiről készített adatközpontú elemzése áttekintést nyújt a művészeti világ jelenlegi állásáról, különös tekintettel az aukciós eredményekre, a trendekre és a legkeresettebb művészek listájára.

Az Artnet Mid-Year Intelligence Reportja szerint a Christie’s az év első felében az első helyre került az aukciósházak között a forgalom tekintetében, hiszen január és július között csaknem 1,6 milliárd dollárnyi képzőművészeti eladást realizált, 116 millió dollárral többet, mint a rivális Sotheby’s. A Christie’s aukciósház nyeresége még így is 28,2 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest.

A Christie’s New York-i aukciósháza / Fotó:  Christie’s

Az év első felében kis számban kerültek be az árverések közé a jelentős egytulajdonos vagy családi kollekciók, amelyek az elmúlt években az aukciósházak magas eredményeit biztosították. A Christie’s májusban a Miamiban élt gyűjtő és filantróp, Rosa de la Cruz nagy értékű gyűjteményét vitte kalapács alá, és ez a kollekció önmagában 34,4 millió dollárt termelt ki a háznak.  

A Sotheby’s 1,4 milliárd dolláros összforgalmi értéke 31,2 százalékos csökkenés 2023 hasonló időszakához képest. A három világszinten vezető aukciósház közül a Phillips forgalma csökkent a legkisebb arányban, mindössze 12,7 százalékkal, 252 millió dollárra.

Henry Highley, a Phillips aukcióvezetője árverezi márciusban Warhol Diana-portréját / Fotó: Phillips aukciósházak

Azonban kétéves távlatban, 2022 azonos időszakához mérve mindhárom aukciósház, a Christie’s, a Sotheby’s és a Phillips forgalma is 44 százalékot meghaladó csökkenést mutat. A Christie’s eladásai 47,5 százalékkal, a Sotheby’sé 41,1 százalékkal, a Phillipsé pedig 43,9 százalékkal estek vissza.

Ezek a számok nem tartalmazzák a privát eladásokat, ezeket nem hozták nyilvánosságra, így nem teljes a kép.

A legértékesebb művészek listáján a top 10 név a következő 2024 első fél évében: Picasso, az örök első, tíz éve is ő vezette a művészranglistát, és most is. A második helyen is változatlanul Andy Warhol áll. A harmadik helyezett a 95 éves Yayoi Kusama, őt követi Chagall, Joan Miró és Gerhard Richter. A hetedik és nyolcadik helyen két élő brit művész található, David Hockney és Damien Hirst. A kilencedik helyen áll az elmúlt évek nagy műkereskedelmi kedvence, Jean-Michel Basquiat, a tizedik pedig Alexander Calder.

Andy Warhol’s Portrait of Princess Diana (1982) / Fotó: Phillips aukciósházak

Az ultrakortárs kategóriában, amely az 1977 után született művészeket jelöli, összesen 164,8 millió dollár forgott, a teljes piacot tekintve. Ez 39 százalékos visszaesés 2023 első fél évéhez képest. Viszont nőtt a női művészek száma a legmagasabb árú szektorban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.