A kínai gazdaság a talpra állás erős jeleit mutatta szeptemberben a SpaceKnow amerikai cég szerint, amely műholdfelvételek elemzésével követi a fejleményeket. A képek azt mutatják, hogy a bevásárlóközpontok környékén viszonylag magas szintű maradt az aktivitás az augusztusi növekedés után, bár az akkor mért csúcsról egy kissé visszaesett.

Jingxi Joy City opens in Beijing
Nagy a nyüzsgés a kínai bevásárlóközpontoknál, vagyis javul a fogyasztói bizalom.
Fotó: Tian Yuhao

Az adatok alapján a cementgyártás júniusban kezdett növekedni, és ez a trend folytatódott ebben a hónapban is. Az aktivitás azonban 2021-hez képest még mindig alacsony, ami arra utal, hogy az évek óta tartó ingatlanpiaci visszaesés továbbra is hátráltatja az építőipart.

Jan Pintera, a cég közgazdásza szerint a műholdfelvételek arról tanúskodnak, hogy „a kínai építési szektor pozitív irányba tart”, és „erősödik a fogyasztói bizalom”.

A SpaceKnow a felvételek alapján előrejelzést készít a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexhez (BMI) is, és az új megrendelésekre vonatkozó mutató ennek alapján a bővülést jelző 51 pontra emelkedett szeptember közepén, ami három ponttal magasabb az előző havinál, és átlépi a és a konjunktúra határvonalának számító 50 pontos szintet.

Workers at a cement factory in Huaibei, east China's Anhui province on September 8, 2009. China is heavily focused on infrastructure investment, and various economic indicators show it is starting to have an impact, with the latest production of cement, a key component in construction projects, increased 13.5 percent from a year earlier, the statistics bureau said.             AFP CHINA XTRA (Photo by 'ACOREANO ORIENTAL' / ZH0007 / China Xtra via AFP)
Június óta nő a cementgyárak termelése.
Fotó: Acoreano Oriental

A Bloomberg a jelentéssel kapcsolatban emlékeztetett: 

más mutatók is arra utalnak, hogy a kínai gazdaság lendületet vett az elmúlt hetekben.

A World Economics összes ágazatot átfogó értékesítésnövekedési indexe szeptemberben hathavi csúcsra, 53,1 pontra emelkedett. A feltörekvő iparágak BMI-jét egyes közgazdászok a kínai hivatalos feldolgozóipari BMI legfontosabb indikátorának tekintik, és ez a mutató 54 pontra ugrott az előző havi 48,1-ről.

A világ második legnagyobb gazdaságának hosszú távú növekedési potenciálja nagy részben a fogyasztástól függ, és az újabb lendületet vehet októberben is. A hónapot kezdő egyhetes nemzeti ünnepen ugyanis az előrejelzések szerint rekordszámban maradnak az országhatáron belül a kínaiak, ahelyett, hogy külföldre utaznának, és otthon költhetik el az ünnepre szánt pénzüket.

Hong Kong “Kill The Plant” Protest
Pozitív irányba tart a kínai építési szektor. Fotó: Vernon Yuen

Az ingatlanszektorban is nagy változások jöhetnek, mert a hatóságok az árak felszabadítására készülnek az eddigi bebetonozásuk helyett, és a liberalizáció beláthatatlan hatással lehet a gazdaságra. Drasztikus lépésre szükség is van, mert hivatalos adatok szerint több mint hétmillió lakás, azaz

648 millió négyzetméternyi lakóingatlan áll üresen, de a valós szám még ennél is magasabb lehet.

Az egykoron még a kínai gazdaság húzóágazatának számító 2021 óta küzd súlyos gondokkal, amikor az ingatlanóriás, az Evergrande likviditási válságba süllyedt, és a cég ismét az összeomlás szélére került.