Az és a megélhetési költségek aggasztják elsősorban az amerikai választókat (is), és mindkét probléma kezelését illetően jobban bíznak Donald Trumpban, mint Joe Bidenben.

(COMBO) This combination of pictures created on March 06, 2024 shows
former US President and Republican presidential hopeful Donald Trump in Clinton, Iowa, on January 6, 2024 and US President Joe Biden in Rehoboth Beach, Delaware, on November 4, 2023.. Donald Trump marched March 6, 2024 towards a bitter rematch against President Joe Biden in November as his final Republican rival Nikki Haley thew in the towel after a thumping defeat in the "Super Tuesday" primaries. (Photo by TANNEN MAURY and Brendan Smialowski / AFP)
Donald Trumpban jobban bíznak az amerikaiak, ha az infláció megfékezéséről van szó, mint Joe Bidenben / Fotó: AFP

Az NBC legújabb felmérésében megkérdezett ezer ember 52 százaléka tartja alkalmasabbnak a volt republikánus elnököt az árak növekedésének visszafogására, és csak 30 százalék a Fehér Ház újraválasztásért küzdő jelenlegi lakóját.

A közvélemény-kutatás április közepén végezték, a vártnál némileg rosszabb márciusi inflációs adat nyilvánosságra hozatala után. A fogyasztói árak éves szinten az idén ismét minden hónapban egyre gyorsabban emelkednek, ami mind inkább rontja Biden esélyeit, bármennyire keveset is tehet egy amerikai elnök az infláció leszorításáért.

Infláció helyet beszéljünk a munkahelyekről

A demokrata adminisztráció ezért a gazdaságnak azokra a részeire összpontosít a kampányban, ahol sikeresebbnek érzi a teljesítményét: a munkahelyekre, a vámokra és az adókra.

Biden azzal büszkélkedik, hogy a négy éve alatt 14,8 millió munkahelyet teremtettek,

miközben az amerikai történelem során csak Herbert Hoover és Donald Trump távozott úgy a Fehér Házból, hogy kevesebb álláshely volt az országban, mint a beiktatásakor.

A,Magnifying,Glass,Over,A,Us,Dollar,And,Some,Coins
A gazdaság állapota nem, az infláció aggasztja az amerikai szavazókat / Fotó: Shutterstock

Az elnöknek tulajdonképpen igaza van, csak egyetlen „apróságról” feledkezik meg: a koronavírus-járványról, amelynek során csak 2020 áprilisában 20,5 millió munkahelyet veszített el a világ legnagyobb gazdasága – emlékeztetett a Fact.Check. Az viszont vitathatatlan, hogy jelenleg a pandémia előttinél is 5,4 millióval több álláshely van az Egyesült Államokban.

Az infláció fontosabb, mint a gazdaság állapota

Biden Trumphoz hasonlóan további agresszív büntetővámokkal fenyegeti a kínai acél- és alumíniumimportot, ami jól hangzik ugyan, de egyértelműen csak kampányfogás, mivel a Kínából származó amerikai acélimport már 2016-ban is csupán 0,95 millió tonna volt, ami tavalyra mindössze 600 ezer tonnára esett vissza. Ez említésre sem méltó mennyiség a világ második legnagyobb gazdaságában gyártott egymilliárd és exportált 90,3 millió tonnához képest.

Hiába érvelnek a demokraták azzal a kétségbevonhatatlan ténnyel is, hogy az amerikai gazdaság jobban teljesít a többi fejlett ipari országhoz képest, gyorsabban nő a nincs jele a recessziónak, 

a szavazók figyelmét semmi sem tereli el az inflációról és a megélhetési költségekről.

A megkérdezetteknek ugyanis csak a 11 százaléka tartja a munkahelyek számát és a gazdaságot a legkritikusabb kérdésnek, amelynek alapján eldönti majd, hogy kire szavaz novemberben, a legnagyobb arányuk, 23 százalékuk az árak emelkedését teszi első helyre.

Ráadásul az idő megszépítette az emlékeket, sokkal pozitívabb színben látják a Trump-éveket gazdasági szempontból, mint amilyenek valójában voltak – emlékeztetett tudósításában a CNBC.