BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Polish,Money.,Polish,Zloty,Banknotes.,This,Can,Be,Used,To lengyel jegybank

Betonnal öntötte nyakon a kamatot a lengyel jegybank, a béremelések miatt aggódnak

Nyolcadik hónapja változatlan a lengyel alapkamat. Miközben Donald Tusk kormányfő a lengyel jegybank ellen ostromot indít, odabent a döntéshozók az óvatos monetáris politika folytatása mellett tették le a garast.

A növekvő bérek és az inflációs aggodalmak miatt a lengyel jegybank júniusban, a nyolcadik egymást követő hónapban sem változtatott az irányadó kamatszinten, az elemzők pedig arra számítanak, hogy ez az állapot az év végéig ki fog tartani.

Polish,Money.,Polish,Zloty,Banknotes.,This,Can,Be,Used,To lengyel jegybank
Nyolcadik hónapja tartja szinten az alapkamatot a lengyel jegybank / Fotó: Shutterstock

Az első negyedéves adatok hétfőn azt mutatták, hogy a fogyasztás – a béremeléseknek köszönhetően – lendületet adott a gazdasági növekedésnek. Adam Glapinski jegybankelnök pedig már a múlt hónapban is kijelentette, hogy a gyorsan emelkedő bérek jelentik intézménye számára a fő kihívást, ez megakadályozza a kamatcsökkentést.

Emiatt a döntéshozók szerdán 5,75 százalékon tartották az alapkamatot, ami megfelelt az elemzői előrejelzéseknek.

Az eddig megjelent adatok igazat adnak a monetáris politikai tanácsnak, amely szerint még hosszú ideig magasan kell tartani a kamatszintet, hiába lassult az infláció a 2,5 százalékos célértékre

– nyilatkozta Piotr Bielski, a lengyel Santander Bank közgazdásza a Bloombergnek, ő szintén a gyorsan emelkedő béreket jelölte meg mint a legfontosabb kockázati forrást.

Donald Tusk kormánya tavaly év végi hatalomra kerülése óta 30 százalékkal emelte a tanárok és ötödével a közszféra más dolgozóinak fizetését, teljesítve ezzel a választások előtti ígéreteit. 

A vállalati szektorban pedig a bérek több mint két éve szinte minden hónapban két számjegyű ütemben nőnek. Emellett a jegybanknak az energiaárakkal kapcsolatos korlátozások fokozatos feloldásával is számolnia kell, amelyek az elmúlt években meg tudták fékezni a meredek drágulást és az azzal járó inflációs nyomást. 

A kormány azonban idén az élelmiszerekre vonatkozó adócsökkentések feloldásával átmenetileg felgyorsította a pénzromlás ütemét – az energia esetében egy hasonló lépés sokkal nagyobb inflációs hatást válthat ki. 

Közben a kormány folytatta a jegybankelnök elszámoltatását, Adam Glapinski a múlt héten kapott hivatalos értesítést egy parlamenti bizottsági vizsgálatról, amely a hivatalából való felfüggesztéséhez vezethet. A korábban kormányzó, a fékek és ellensúlyok leépítésével Lengyelországot az EU fekete bárányává tevő Jog és Igazságosság (PiS) párt szövetségeseként ismert Glapinskit a mostani kormánykoalíció azzal vádolja, hogy aktívan politizál, a jegybank élén pedig szabálytalanságokat követett el egy kötvényvásárlási programban. Az elnök azonban többször is tagadta, hogy bármi rosszat tett volna.

Eldőlt: Donald Tusk nekimegy a lengyel jegybanknak is

Donald Tusk lengyel miniszterelnök igyekszik kiszorítani a korábbi kormánypárthoz lojális pártkatonákat az államapparátusból. Ennek a folyamatnak része az elvileg független lengyel jegybankelnök, Adam Glapinski elleni fellépés is: a képviselők ma benyújtották ellene az indítványt.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.