BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Japán

A japán miniszterelnök lemondása újabb piaci zűrzavart okozhat

Kisida Fumio japán miniszterelnök nem indul a második ciklusáért. Ez piaci stratégák szerint szabaddá teheti az utat egy olyan új vezető előtt, aki támogatja a központi bank normalizálási törekvéseit. Japán ismét felfordulást hozhat a világ tőkepiacaira.

A japán miniszterelnök lemondása nyomán tovább normalizálódhat a Bank of Japan monetáris politikája, ami a japán jen erősödését vetíti előre. Ennek tőkepiaci következményei egyelőre beláthatatlanok, de az biztos, hogy nagy felfordulás lesz.

Japán
Kisida távozik, az új japán miniszterelnök személye piaci turbulenciákhoz vezethet / Fotó: AFP

A kormányzó Liberális Demokrata Párt szeptemberi elnökválasztásán a vezetői posztra pályázók között van Isiba Sigeru volt védelmi miniszter, Kono Taro digitális átalakításért felelős miniszter, Motegi Tosimicu, a párt nagyágyúja és Takaicsi Sanae gazdasági biztonságért felelős miniszter. A nevek önmagukban talán nem sokat mondanak számunkra, viszont többen közülük is korábban támogatták, hogy a japán központi bank a jelenleginél szigorúbb monetáris politikát folytasson. 

Minden a japán jegybankon múlik

Az erre vonatkozó spekulációk máris beindultak a piacon. A Nomura elemzője a Bloombergnek elmondta, hogy erősödő jenre számít, mert Kono és Motegi is a Bank of Japan (BoJ) júliusi ülése előtt közölte, hogy kamatemelésre, illetve a jen erősítésére lenne szükség. Meglepetésre kamatot is emelt a jegybank. Kisida korábban határozottan ellenezte a japán jegybank szigorúbb monetáris politikáját. A változás Japánban általában meglehetősen lassú folyamat, így az a variáció is elképzelhető, hogy a BoJ kivár, megvárja, hogy az új miniszterelnök milyen álláspontot képvisel. 

Bizonytalanság jöhet, ami nem tesz jót a részvényeknek

Kisida távozásának megítélése ellentmondásos a tőkepiacokon. Kinosita Tomo, az Invesco Asset Management Japan globális piaci stratégája szerint 

Kisida kabinetje nem volt népszerű, így elképzelhető, hogy a csúcson bekövetkező változás növeli a bizalmat és javítja a gazdaságpolitika megítélését.

Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a miniszterelnök távozása negatív lenne a részvényekre nézve, ha Japán azon törekvése, hogy vagyonkezelési központtá váljon, lelassulna. Kisidát nagyra becsülték a pénzügyi közösségben ezért a kezdeményezésért. 

Néhány részvény számára azonban kedvező lehet, ha Isiba Sigeru volt védelmi miniszter kerül a hatalom csúcsára. Tőle arra lehet számítani, hogy tovább erősíti Japán védelmi képességeit, amivel a védelmi ipar nagyágyúi, például a Mitsubishi Heavy Industries vagy a Kawasaki Heavy Industries járhat jól. 

A Mizuho Securities szerint a piacnak nem tetszik a bizonytalan helyzet, különösen igaz ez a részvénypiacra. Ezt követően a jen árfolyamát erősen befolyásolják majd a külső tényezők, főleg az, hogy az amerikai jegybank mikor szánja el magát kamatcsökkentésre. A politikai bizonytalanságot növeli, hogy elemzők szerint október–novemberben feloszlatják a parlamentet, és általános választást tartanak. Ez még inkább megnehezíti majd a BoJ számára, hogy eldöntse: milyen irányt vegyen a monetáris politika. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.