BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Botrány Németországban: választási csalásra bukkantak – érvénytelen a végeredmény

Átragasztották a levélszavazatokat. A botrány dagad, egyelőre beláthatatlan, milyen következményekkel járhat.

Választási csalás történt a hétvégi német választások során Szászországban – erről a Bild számolt be kedd délután.

német
Botrány Németországban: választási csalásra bukkantak – érvénytelen az eredmény / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A legnagyobb német lap szerint az eset súlyos, ami miatt

a választások végeredménye részben érvénytelen.

Ez egyelőre az 560 ezres szász városra, Drezdára, illetve az itteni eredményekre vonatkozik, azonban ez változhat, miután kiterjedt vizsgálat indult. A rendkívüli választási esemény még hétfőn kapott nyilvánosságot. A drezdai helyi média beszámolója szerint manipulálhatták a szavazólapokat a városban.

A vasárnapi számlálás során a Strehlener Platzon lévő levélszavazási központban a választási dolgozók szabálytalanságokat észleltek. A drezdai rendőrség választási csalás gyanúja miatt nyomoz. Thomas Geithner rendőrségi szóvivő kedden megerősítette, hogy ismeretlenek átragasztották a levélszavazók szavazólapjait és a leadott voksokat a Szabad Szászország párt rubrikájába helyezték át.

Első körben legalább száz ilyen meghamisított szavazólapra bukkantak, amelyek többsége Langebrückből származik. Kizárólag levélszavazatokat hamisítottak meg, a rendőrség elsődlegesen azokra koncentrál, akik otthonukban adták le a voksaikat. Ez a kör jellemzően idősotthonokban él, ezért a hatóságok két ilyen intézmény alkalmazottainak a felelősségét, de akár postások vagy futárok érintettségét is vizsgálhatják.

Csakhogy a Bild most ennél sokkal sötétebben festi le a történteket. Az újság szerint a választási csalás ugyanis egyértelműen továbbterjedt. Információik szerint már vannak arra utaló jelek, hogy más szászországi választókerületekben is történtek csalások. Kiemelték, hogy Drezdában a vasárnap választásoknak jelen állás szerint nincs végeredménye.

Ez még nagyon meleg lehet

– nyilatkozta egy nyomozó a lapnak. Amennyiben más választókerületekben is kiderülnek visszaélések, annak hatása lehet a végeredményre. A liberális FDP pillanatnyilag 1 százalék alatt van, ami azt jelenti, hogy nem számíthat állami költségvetési támogatásra. Ha a Szabad Szászországnak elcsalt szavazatok közül eredetileg több az FDP-re érkezett, akkor ezt a küszöböt végül átvihetik.

Érdemes egyébként röviden kitérni a csalás haszonélvezőjére, a Szabad Szászországra. A pártot Dietmar Grahl fémjelzi, aki egykor a neonáci párt, az NPD drezdai kerületi vezetője volt. Vasárnap 2,2 százalékot értek el, így nem képviseltetik magukat a tartományi parlamentben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.