BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Draghi-jelentés mentén kell megújítani az Európai Uniót

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára Brüsszelben beszélt Európa versenyképességéről. Lóga Máté szerint a Draghi-jelentés tökéletesen rátapintott a kontinens problémáira. Az európai gazdaságnak meg kell újulnia, ez pedig elkezdődhet a volt olasz miniszterelnök jelentését szem előtt tartva.

A Mario Draghi volt olasz miniszterelnök által készített, az európai versenyképességről szóló jelentés kiváló analízis, jó diagnózis arra vonatkozóan, hogy milyen kihívásokkal áll szemben az európai gazdaság – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára Brüsszelben csütörtökön.

Draghi-jelentés
A Draghi-jelentés kiváló analízis az európai versenyképességről / Fotó: AFP

Lóga Máté, az uniós versenyképességi tanács ülése előtt arról tájékoztatott, hogy a tagállamok három fő témát vitatnak meg a tanácsülésen. Ezek között az államtitkár elsőként a Mario Draghi volt olasz miniszterelnök és az Európai Központi Bank (EKB) korábbi elnöke által készített, az európai versenyképességet stratégiai szempontból elemző jelentését említette. Szavai szerint 

a Draghi-jelentés kiváló analízis, jó diagnózis arra vonatkozóan, hogy milyen kihívásokkal áll szemben az európai gazdaság.

A tanácsülés vitatémáit sorolva Lóga Máté közölte, a szakpolitikusok körében az állami támogatásokra vonatkozó szabályok felülvizsgálatáról lesz szó. Ezt követően a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) előtt álló kihívásokról, a szektorhoz kapcsolódó gazdasági beavatkozásokról esik szó, valamint a tőkéhez jutásuk elősegítését és a vonatkozó szabályozottság mértékének csökkentését célzó párbeszéd zajlik majd munkaebéd keretében – tájékoztatott érkezési beszédében az államtitkár.

Gazdasági semlegesség - ezért lehet megoldás Magyarország számára

A gazdasági semlegesség az egyetlen út Magyarország számára, a Nyugat-Balkán uniós csatlakozása pedig az egyik megoldás lehetne Európa versenyképességére. Magyarországon a már túlságosan megszilárdult és sérülékeny struktúrák helyett kellene kialakítani a finanszírozásban, a beruházásban, a felvevőpiacokban, a technológia és az energia területén a semlegességet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.