BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő a nyomás a francia kormányon, Brüsszel jóindulatára számítanak

Eredetileg szeptember 20-ig kellene benyújtania az Európai Bizottsághoz a francia államháztartási hiány csökkentésére vonatkozó tervet, Párizs ezt a határidőt szeretné meghosszabbítani.

Az államháztartási hiány csökkentésére vonatkozó terv benyújtási határidejének meghosszabbítását kérte az Európai Bizottságtól a francia kormány – ezt a pézügyminisztérium jelentette be vasárnap, megerősítve ezzel a La Tribune Dimanche című lap értesülését.

Michel Barnier, Franciaország, francia miniszterelnök
A Barnier vezette francia kabinetnek több időre van szüksége / Fotó: Joel Saget / AFP

Franciaország további időt kért, hogy biztosítsa a terv és a 2025-ös pénzügyi törvényjavaslat összhangját

– válaszolta a minisztérium képviselője a Bloomberg megkeresésére, azt azonban nem közölte, hogy mi lenne az új javasolt határidő. A finanszírozási tervnek eredetileg szeptember 20-ig kellett volna elkészülnie.

Emmanuel Macron elnök szeptember 5-én nevezte ki Michel Barnier-t Franciaország új miniszterelnökévé. Barnier legsürgetőbb prioritása a 2025-ös költségvetési törvénytervezet elkészítése lesz, amit október 1-jéig kell a parlament elé terjeszteni vitára. Az új miniszterelnöknek azonban először új pénzügyminisztert kell találnia Bruno Le Maire helyére, aki közölte, hogy nem marad a poszton.

Az EU korábban arra szólította fel Franciaországot hat másik uniós tagállammal együtt, hogy szeptemberben küldjenek egy hosszabb távú költségvetési stratégiát Brüsszelnek. A közösségi szabályok ugyanis szigorú intézkedéseket írnak elő azon országok számára, amelyek adóssága meghaladja a GDP 3 százalékát. 

Franciaország hiánya tavaly a bruttó nemzeti össztermék 5,5 százaléka volt, adóssága pedig a GDP 11 százalékára rúgott.

A frissen kinevezett Barnier-nek nincs többsége a parlamentben, és egy olyan nemzetgyűléssel találja magát szemben, ahol a képviselők egy része kifejezetten ellenséges vele, vagy politikai engedményeket követel azért, hogy ne buktassa meg a kormányt egy bizalmatlansági szavazáson.

A parlamenti erőviszonyok alapján egy ilyen indítványt a centristák és a konzervatívok támogatásával, valamint a Nemzeti Tömörülés hallgatólagos beleegyezésével élhet túl a jelenlegi kabinet.

Barnier tehát már most nyomás alatt van, miközben megpróbál kormányt alakítani. Szombaton országszerte 110 ezer ember tüntetett az új jobboldali miniszterelnök megválasztása ellen.

A JDD hetilap számára készített Ifop-közvéleménykutatás szerint a franciák 52 százaléka elégedett azzal, hogy Barnier-t választották miniszterelnöknek, bár 74 százalékuk szerint kormányát gyorsan el fogja utasítani a parlament.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.