BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rezsi: Brüsszel legnagyobb örömére emelkedik a gáz és az áram ára Horvátországban

Szeptembertől 10, illetve 15 százalékkal emelkedik a gáz és az áram ára Horvátországban. Érdekes egybeesés, hogy a nyáron az országspecifikus ajánlásaiban az Európai Bizottság a rezsitámogatások kivezetését javasolta Plenkovic-kormánynak.

A korábbi vállalásának megfelelően szeptembertől fokozatosan kivezeti a horvát kormány a gáz és az áram árában eddig érvényben lévő támogatásokat jelentette be Marko Primorac, az Andrej Plenkovic-vezette kabinet pénzügyminisztere, írja az Index.hr

rezsi
Rezsi: Brüsszel legnagyobb örömére emelkedik a gáz és az áram ára Horvátországban / Fotó: Only France via AFP

A tárcavezető hangsúlyozta, az energiaárak 10-15 százalékkal emelkednek és nem 20, 30 százalékkal, ahogy egyes sajtótermékek tálalták. 

Amikor bizonyos csoportok költségvetés terhére történő védelméről beszélünk, tudnunk kell, hogy a költségvetési források újraelosztásáról van szó

mutatott rá Primorac, hozzátéve, hogy szerinte a támogatás fenntartása egyre kevésbé indokolt. Amellett érvelt, hogy az alacsonyabb árak nem motiválják a fogyasztókat arra, hogy kevesebb energiát költsenek, és nem motiválják őket arra sem, hogy áttérjenek más energiaforrásokra, például megújuló forrásokra, napelemekre.

A horvát kormány döntése már csak azért is különös, mert az Európai Bizottság Horvátországra vonatkozó országspecifikus ajánlásában a rezsitámogatás megszüntetésére tett javaslatot, akárcsak Magyarország esetében.

A Tanács szerint ez az intézkedés a költségvetési hiányt 2024-ben a GDP 1,4 százalékával javíthatja. Ugyanakkor más adóintézkedésekről is döntött a horvát kabinet, így az üzemanyagárakban meglévő támogatások kivezetéséről és az ingatlanok megadóztatásáról is.

A pénzügyminiszer szerint az elmúlt években az ingatlan- és bérbeadásból származó bevételek aluladóztatása miatt „gyakorlatilag a bérbeadók társadalmává váltak”, amely szerinte nem jó. 

Arra a kérdésre, hogy kit terhel majd leginkább ez az adó, a miniszter hangsúlyozta: az új adó bemutatása után minden kiderül, de a kormány szándéka, hogy minden olyan ingatlantulajdonost bevonjanak, aki nem használja ezeket az ingatlanokat, vagyis azokat a lakóingatlanokat, amelyek állandó bérletben vannak, vagy amelyekben senki sem lakik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.