BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
-

Veszélyben a norvég lazac

Veszélyesen csökken az állomány, korlátozzák a horgászatot.

A norvég hatóságok bejelentették pénteken, hogy tovább korlátozzák a vadlazac horgászatát, mert vészesen lecsökkent az állomány, ami miatt a kutatók a halgazdaságokat okolják.

-
Egyre kevesebb vad lazac érkezík ívni a folyókba / Fotó: AFP

„Miután évek óta csökken az ívásra a folyókon felfelé úszó lazacok száma, szükségesnek tartjuk ezért az óvintézkedéseket” – idézte az AFP francia hírügynökség Ellen Hambrót, a Norvég Környezetvédelmi Ügynökség vezetőjét.

Ez azt jelenti, hogy korlátozzák a szezon elején a horgászatot, és az intézkedést csak akkor vizsgálják felül, ha elegendőnek ítélik a visszatérő lazacok számát.

Miután kikeltek és több évet töltöttek az édesvízben, a vadon élő lazacok kimerészkednek a tengerbe, ahol egy-három évet töltenek, mielőtt visszatérnek a folyójukba szaporodni. Általában ekkor fogják ki őket a hobbihorgászok.

Már több folyón megtiltották a horgászatot

Az ívásra visszatérő lazacot száma azonban évek óta csökken, rekord alacsonyra esett 2021-ben és 2023-ban. A fejlemény aggasztja a környezetvédelmi hatóságot, amely amiatt már június 24-én 33 folyót és tengervizet zárt le Norvégia teljes déli partvidékén a vadon élő lazacok horgászata elől.

Norway Salmon’s revenues Rise
Túl sok lazacot zsúfoltak össze a halgazdaságokban, terjednek a betegségek / Fotó: AFP

A lazacgazdálkodással foglalkozó tudományos tanács – a Környezetvédelmi Ügynökség által létrehozott független testület – 

a fjordokban víz alá helyezett ketrecekben történő lazactenyésztést okolja.

A halgazdaságokban ugyanis rengeteg halat zsúfolnak össze, emiatt elszaporodtak a tengeri tetvek és más kórokozók, és végül megfertőzik a közelben úszó fiatal vadlazacokat.

Ráadásul amikor a tenyésztett halak kiszabadulnak a ketrecükből és keverednek a vadon élő lazacokkal, gyengítik vadon élő társaik genetikai állományát.

Norvégia exportálja a legtöbb lazacot / Fotó: AFP

A klímaváltozás is szerepet játszik, mivel befolyásolja a lazacok táplálékláncát, valamint növeli az aszályos időszakok valószínűségét és intenzitását.

Norvégia biztosítja a világ tenyésztett lazacának jelentős részét – ez 2022-ban 1,5, 2023-ban 1,2 millió tonna exportot jelentett.

 A fosszilis tüzelőanyagok után ez az ország legnagyobb nemzeti bevételi forrása,

 és rendkívül jövedelmező: 2022-ben a norvég lazactermesztők működési haszonkulcsát 45 százalékra becsülték

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.