BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
BP

Hatalmas fordulatot jelentett be az olajóriás

Túl nagy biznisz a szénhidrogén ahhoz, hogy az olajóriások erőltetett tempóban zöldítsenek. Most a BP-ről is kiszivárgott, hogy feladja eddigi roppant ambiciózus energiaátállási terveit.

A BP olajóriás elállt az olaj- és gázkitermelés 2030-ig történő csökkentésének eddigi céljától, Murray Auchincloss vezérigazgató jelentősen átalakította a cég stratégiáját, hogy visszanyerje a befektetők bizalmátközölték a Reutersszel az ügyet ismerő források. 

BP
Lassít az átmeneten a BP is / Fotó: NurPhoto via AFP

Amikor 2020-ban bemutatták, a BP stratégiája az ágazat legambiciózusabbja volt a zöld átmenet terén; 2030-ig a szénhidrogén kitermelés 40 százalékos csökkentését és a megújuló energiaforrások gyors növekedését ígérte. A BP tavaly februárban 25 százalékra mérsékelte a célt, ami az évtized végére napi 2 millió hordó kitermelést jelentene. Az olajóriás kénytelen volt stratégiát váltani, mivel a befektetők az energetikai átállás helyett a rövid távú hozamokra összpontosítottak.

Arccal a szénhidrogén felé

A Reutersnek nyilatkozó források szerint a BP most számos új beruházást tervez a Közel-Keleten és a Mexikói-öbölben, hogy növelje olaj- és gázkitermelését. Auchincloss januárban vette át a vállalat irányítását, de azóta sem tudta megfékezni a részvények árfolyamesését. A kurzus jócskán alulteljesít a riválisok árfolyamaihoz képest, a befektetők megkérdőjelezik, hogy a vállalat képes-e nyereséget termelni a jelenlegi stratégiája alapján.
Az 54 éves kanadai vezérigazgató, aki korábban a BP pénzügyi vezetője volt, igyekezett elhatárolódni elődje, Bernard Looney megközelítésétől, akit azért rúgtak ki, mert finoman fogalmazva is ellentmondásokba keveredett a munkatársaival való kapcsolatáról, és fordított elég figyelmet a legjövedelmezőbb üzletágakba, elsősorban az olaj- és gáziparba történő befektetésekre.

A  kiszivárgott hírek szerint Auchincloss majd a jövő év elején hozza nyilvánosságra a frissített stratégiát, beleértve a 2030-as termelési cél eltörlését is. Ugyanakkor a Reuterrs forrásai szerint a gyakorlatban a BP már lemondott ezekről.

 A versenytársak közül a Shell is lelassította energiaátalakítási stratégiáját. Wael Sawan vezérigazgató januárban lépett hivatalba hivatalba, megújuló energiával foglalkozó üzletágakat adott el, s jelentősen visszavágta a tengeri szélerőművek, a bioüzemanyagok és a hidrogén projektek költségvetését. 

A váltás mindkét vállalatnál annak nyomán következett be, hogy a 2022 elején az ukrajnai orosz invázió által kiváltott ársokkot követően ismét az európai energiabiztonság került előtérbe. A BP korábban milliárdokat fektetett be új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzletágakba, és 2020 óta jelentősen csökkentette olaj- és gázkutató csapatát. Az ellátási lánc problémái, valamint a költségek és a kamatlábak erőteljes emelkedése azonban jelentősen megdrágította a megújuló-üzletág beruházásait, rontva ezzel a megtérülést és a jövedelmezőséget. 

BP – vissza a Közel-Keletre 

  • Az olajóriás jelenleg három új iraki projektbe való befektetésről tárgyal. 
  • A multi 50 százalékos részesedéssel rendelkezik az ország déli részén található óriási Rumaila olajmezőt működtető vegyesvállalatban, amely immár egy évszázada működik. 
  • Augusztusban a cég megállapodást írt alá az iraki kormánnyal az ország északi részén található Kirkuk olajmező fejlesztéséről és feltárásáról, amelyhez erőművek és napenergia-kapacitás kiépítése is tartozik. 
  • A BP azt is fontolgatja, hogy befektet a kuvaiti mezők fejlesztésébe. 
  • Napirenden van egy jelentős beruházás a Mexikói-öbölben is, 
  • továbbá a tervek között szerepel, hogy növelik beruházásaikat az amerikai palaolaj kitermelésbe. Az amerikai szárazföldi üzletágat 2019-ben vették meg. 

Auchincloss, aki májusban bejelentette, hogy 2026 végéig 2 milliárd dolláros költségmegtakarítást hajt végre, az elmúlt hónapokban szüneteltette az új tengeri szél- és bioüzemanyag-projektekbe történő beruházásokat, és 30-ról 10-re csökkentette az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogénprojektek számát. 

A BP mindazonáltal megszerezte a fennmaradó 50 százalékot a Lightsource BP napenergiával foglalkozó közös vállalkozásában, valamint 50 százalékos részesedést vásárolt egy brazil bioüzemanyag gyárban.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.