BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Perre készülnek a Liechtensteinben pénzt bújtató németek

A liechtensteini LGT bank korábban lebuktatott és Németországban vizsgálat alá vont ügyfelei közül néhányan jogi lépéseket terveznek a betéteiket őrző pénzintézettel szemben.

A „kreatív adótakarékosság” miatt nyomozás alatt álló – többnyire gazdag – németek arra alapoznák a keresetüket, hogy az alpesi miniállam bankja nem tájékoztatta őket 2002-ben, amikor bizalmi állásban lévő dolgozóik ellopták a bank rendszeréből a betétesek azonosításához szükséges adatokat. A bizalmas információt később – több millió euró kifizetése ellenében – átadták a német titkosszolgálatoknak, aminek alapján utóbb adóhatósági eljárás indult ellenük.

A főváros, Vaduz egy rangos jogi szakértője – a korábbi ottani igazságügy-miniszter – Heinz Frommelt beszámolt arról, hogy „majd egy tucat”, vizsgálat alá vont német betétes ügyvédje jelentkezett nála. Ők valamennyien azt tudakolták, hogy milyen esélyeik lennének kártérítésre Liechtensteinben. Az eljárás jelenlegi stádiumában azonban a megbízók többnyire olyan válaszokat kapnak, hogy tanúsítsanak visszafogottságot, és tegyenek inkább kísérletet a megegyezésre a német fiskális hatóságokkal.

Mint a Der Spiegel emlékeztet, a múlt héten Bochumban egy tartományi bíróság pénzbüntetést szabott ki egy ingatlankereskedőre, aki szintén Liechtensteinben helyezett el pénzt. Mindez azonban – állítja a lap helyi bankszakemberek nyilatkozataira hivatkozva – lényegében nem ártott a sajátos üzleti szokások által uralt alpesi államocska, fölöttébb titkolódzó bankjainak. Az ottani bankszövetség vezetője, Michael Lauber a Wirtschaftswoche című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy nem tapasztalták pénzek elvitelét az ottani számlákról. Az uralkodó család által ellenőrzött LGT bank éppen 1 milliárdnyi friss betét elhelyezéséről adott számot, ez pedig amolyan „most kezdjük csak igazán” hangulatot sugall – mondta a bankszövetség vezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.