Pénz- és tőkepiac

Állami segítség a pénzügyi válság legnagyobb európai vesztesének

A svájci UBS – a hitelválság legnagyobb európai vesztese - kormányzati segítségre kényszerül. A svájci kormány 6 milliárd frankos tőkeinjekcióhoz juttatja az ország legnagyobb hitelintézetét, valamint közösen felállítanak egy alapot, amelybe a bank rossz eszközeit gyűjtik össze.

Az alapba a svájci kormány és a jegybank mintegy 54 milliárd dollárnyi tőkét helyez el, ezzel gyakorlatilag megszűnik az UBS kitettsége az amerikai subprime piacon. Eközben a második legnagyobb svájci bank, a Credit Suisse (CS)10 milliárd frankos tőkéhez jut magánbefektetőktől: elsősorban a Qatar Investment Authority-től.

Mindkét svájci hitelintézet veszteségeket jelentett be a harmadik negyedévre. Az UBS vagyonkezelési részlegéből 49,3 milliárd frankot vontak ki a befektetők, a harmadik negyedév nettó eredménye 296 millió frank volt a banknál. A Credit Suisse 1,3 milliárd frankos veszteséget jelentett. A CS befektetési részlegének adózás előtt mért vesztesége 3,2 milliárd frank, eddig, 2,4 milliárd franknyi rossz befektetést írt le a bank.

A svájci kormány a mostani lépéssel felzárkózik az európai államosítási hullámhoz. Az UBS 9,3 százaléka kerül állami tulajdonba. Az 54 milliárd frankos után az UBS-nek kamatot kell fizetnie a jegybanknak. Délelőtt az UBS árfolyama 8,9 százalékkal csökkent 18,30 frankra, míg a CS részvényára 6,1 százalékkal csökkent 43,10 frankra.

Credit Suisse UBS CS svájci kormány Quatar Investment Authority alap jegybank
Kapcsolódó cikkek