BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína aranyvásárlási éhsége miatt ismét kapós lehet a nemesfém

Ezer tonna fölé nőttek a kínai aranytartalékok az ázsiai állam nemesfém-vásárlásainak következtében már a múlt év végére, és az öt év alatt elért 75 százalékos kínai tartaléknövekedés ismét az aranypiac felé irányította a befektetők figyelmét.

Kína a világon az ötödik legjelentősebb aranytartalékkal rendelkező országgá vált. (A legnagyobb aranytartalékkal az USA rendelkezik, mintegy 8000 tonnával, a második helyen Németország, a harmadikon a Nemzetközi Valutaalap áll: mindkettőnek 3 ezer tonnánál nagyobb tartaléka van.)

2003-ban a kínai aranytartalék még csak 600 tonna volt.

A múlt hét vége felé többhetes csúcsot ért el az aranyár, jegyzése a hét során 5 százalékkal ugrott meg és unciánként 910 dollár fölé került.

A gyors áremelkedésben szerepet játszott, hogy az amerikai gazdaság bizonytalan kilátásai miatt a befektetők elfordultak a dollártól és mint sokszor ilyen esetben, érdeklődésüket az arany felé irányították - írta a Financial Times brit üzleti lap tegnap.

A piacon általános a vélelem, hogy a kínaiak nem állnak le az aranyvásárlásokkal, amely eddig elsősorban hazai termelésből adódott. Elemzők szerint ugyanis számos európai központi bank aranytartalékának aránya a teljes tartalékokból még messze nagyobb, mint a kínai központi banké és ez utóbbi az európai szint, azaz a deviza- és aranytartalékokban az 50-60 százalék közötti aranyarány felé igyekszik.

Felhajtja a sárga nemesfém árfolyamát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hét közepén megjelent gazdasági előrejelzése is, amely 2009-re a januárban kiadott 0,5 százalékos globális GDP-bővüléssel szemben már 1,3 százalékos visszaesést jósol - írtuk pénteki Napi Tippünkben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.