BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes-e forinthitelre cserélni a devizakölcsönt?

Az elmúlt pár héten sokan fellélegeztek a forint árfolyamának jelentős erősödése miatt. A svájci frankban, euróban és más devizákban adósságot felhalmozók számára az árfolyamkockázat árnyoldalai az év elején váltak realitássá, mi több, teljességgel védtelennek bizonyultak azzal szemben.

Tavaly júliushoz viszonyítva idén márciusra 38 százalékkal emelkedett az euró árfolyama - míg akkor 229 forint volt egy euró, addig márciusra már a 316 Ft-os értéket is elérte! A svájci frank is hasonló mozgást mutatott; 141 forintról 215 forint fölé emelkedett.

Az elmúlt hetekben azonban a két szélsőérték közepére erősödött a forint, amely százalékpont tekintetében is igen jelentős javulást jelentett. Az adósok mindezt – a közben sok helyen megemelt kamatkondíciók mellett is – pozitív értelemben érezhették pénztárcájukon – írja a Reálszisztéma.

A cég szerint jól jártak, akik már korábban megpróbálták kedvezőbb feltételekkel nyújtott hitelekre átváltani devizaadósságaikat. A mostani forinterősödés lehetőséget biztosít azon adósoknak is, akik csak fontolgatják ezt, és a későbbiekben kiszámíthatóbb havi terheket és kedvezőbb konstrukciókat szeretnének. Sok esetben a hitelek átváltása azonnali változást jelenthet.

Megjelentek azok - a banki gyakorlatban korábban még nem gyakran látott - deviza alapú hitelezési konstrukciók, ahol az ügyfél forintban határozhatja meg, hogy mekkora havi törlesztőrészletet szeretne fizetni, ezzel teremtve biztonságot a családi költségvetésnek. A forintban fizetendő részletek így akár - az esetleges kondíció és árfolyamváltozásoktól függetlenül - fixek maradhatnak, míg a hitel futamideje az árfolyamváltozásokból eredő különbségek függvényében növekedhet, vagy csökkenhet.

Ilyen megoldást kínál a hazai pénzügyi piacon jól ismert Reálszisztéma cégcsoport banki partnereivel közös konstrukciója, amely a már meglevő devizahitellel rendelkező ügyfelek részére is lehetővé teszi, hogy erre a kiszámítható termékre térjenek át, és már rövidtávon minimalizálják a havi törlesztőrészlet ingadozásból származó veszélyeztetettségüket.

„Az enyhülés jó pillanat lehet az adósok számára arra, hogy most kedvezőbb feltételű hitelre váltsanak. Ehhez igyekszünk hozzásegíteni őket az ajánlatok folyamatos összehasonlításával és a banki partnerünkkel közösen kidolgozott egyedi hitelkonstrukciónkkal ” – mondta el Humpester Attila a Reálszisztéma Értékpapír- forgalmazó és Befektető Zrt. ügyvezető igazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.