BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aranyba fektetne? Figyeljen a sejkekre!

Az arany árfolyama a négy héten át tartó csúcstámadás-sorozat végén visszavonult az egyelőre biztosnak tűnő 1 190-1 220 dollár/uncia tartományba.

1 190 dolláros támasz most elég erősnek tűnik ahhoz, hogy a kurzus további esését meggátolja, ám amennyiben mégis elesne ez a védvonal, úgy gyors iramban 1 160, sőt 1 100 dollárig is zuhanhat a sárga fém árfolyama – tájékoztat az aranypiac.hu.

Az elkövetkezendő néhány hétben fog eldőlni, hogy az aranyárfolyam újbóli – immár egészségtelenül erőltetett – csúcstámadásba lendül-e, vagy egy jótékony korrektúrát hoz-e a nyári vakáció, amely akár 1 100 dollár alatti árfolyamokat is eredményezhet. A nyári hónapokat általában csökkenő aranyárak jellemzik, ami az ebben az évszakban hagyományosan lanyhuló keresletnek köszönhető.

Rövidtávú előrejelzések igen nehezen adhatóak mindaddig, amíg spekulatív folyamatok a klasszikus fundamentumokat – mint például a bányavállalatok kitermelési mutatói, a bányászati költségek, az ékszeripari kereslet, az indiai, kínai, dél-kelet ázsiai és arab kereskedők piaci magatartása – a háttérbe szorítják. A múlt hét csütörtöki, egy napon belüli 3,6 százalékos árfolyamesés kizárólag a kiábrándító amerikai makro-adatokra volt visszavezethető. Ezek eredményeként csökkentek a részvényárfolyamok és a dollár is gyengült az euróval szemben.

Minden kétséget kizáróan az elkövetkezendő évtized az arany és az ezüst évtizede lehet, átlagosan évi 5-10 százalékos árfolyam-növekedéssel. Ehhez mindazonáltal hozzá tartozhatnak akár egy-egy negyedéven belüli 20-30 százalékos árfolyam-ugrások is, ami spekulánsok millióit vonzza a piacra. Nekik köszönhetően a viszonylag kisméretű nemesfémpiacon valósággal felforr a levegő, és a fundamentális árfolyam-befolyásoló tényezők átmenetileg érvényüket vesztik.

Ilyen zavaros időkben különösen érdemes figyelemmel követni az évezredes múltból táplálkozó közel-keleti, indiai és arab piacok viselkedését, mert intő jel az, ha ott a megszokotthoz képest hirtelen csökken a nemesfém-feldolgozás volumene és a befektetési célú kincsképzés. Ez azt jelenti, hogy a sejkek szerint már túl drága az arany, márpedig ők még a fű növését is meghallják ezen a piacon, és ily módon minden technikai elemzésnél megbízhatóbb indikátorok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.