BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most érné meg devizahitelt felvenni

Az új hitelt felvevők nyerhetnének a magas árfolyamon, amit nem tehetnek meg a devizahitelek tilalma miatt, ezért a további problémák megelőzése helyett a tilalom egy kedvező lehetőséget vesz el az állampolgároktól, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete szerint.

A magas devizaárfolyam, illetve az ország kockázati besorolásának romlásával emelkedő banki hitelkamat miatt dráguló hitelek emelkedő törlesztése egyre növekvő számú adósnak jelent problémát. A problémák csökkentésére, a továbbiak elkerülésére történ intézkedések egyike a deviza hitelezés betiltása.

Akik korábban, alacsonyabb árfolyam és kamat mellett vettek fel devizahitelt, ez növekedő törlesztő részleteket, és veszteséget jelent. Azonban magas árfolyam és kamat mellett felvett devizahitel esetén, a csökkenés a törlesztő részletek csökkenését eredményezné, ezért nyereséget érnének el a hitelt felvevők, Kézdi Zsolt az Egyesület elnöke szerint.

A hitelező bankok kihelyezhető forrásai döntő részben nem a forint betétekből, hanem devizában keletkeznek, ezért a forinthitelek esetében átváltási nyereségük van. Így az egyesület véleménye szerint nyilvánvaló, hogy a deviza hitelezés betiltását támogatóknak, ráhatásuk van a forint deviza árfolyamára, és érdekeiknek megfelelő szinten igyekeznek tartani az árfolyamot.

Júliusban vissza esett az újonnan folyósított hitelek összege a júniusi növekedést követően. A deviza hitelek szinte teljesen kiszorultak az új hitel szerződések piacán, derült ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.