BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soros 16 tonnányi aranya - 90 éve nem látott rali

A Bloomberg elemzése szerint a befektetők annyi aranyat vásároltak fel a közelmúltban, amellyel kétszer megtölthetnék Svájc összes páncéltermét – a nemesfém a jelek szerint kilenc évtizede nem látott ralira készül.

A hírügynökség adatai szerint az elemzők arra számítanak, hogy az arany immár tizedik, áremelkedéssel záruló évét éli meg, a leggyakrabban vásárolt opció, a decemberi szállítású arany ára New York-ban 1 500 dollár unciánként. Ez 18 százalékos emelkedés a júliusi rekordhoz képest.

Az arany a jelek szerint csak nyerhet, függetlenül attól, mit tartogat a gazdaság – így látja Eugen Weinberg, a Commerzbank elemzője. A szakértő szerint a gazdaság erősödése esetén az ékszerészek részéről jelentkező kereslet emelkedik, míg a válság elhúzódása ismét a piac mentsvárává teszi a sárga fémet.

Az idei évben a befektetők tíz, arany hátterű alapból összesen 278 tonna nemesfémet vásároltak, 10,4 milliárd dollár értékben. Az Arany Világtanács adatai szerint ez a mennyiség több mint kétszerese a svájci aranytartaléknak. Az egyik legnagyobb vásárló a Soros Fund Management. Soros György szerint az arany a legtökéletesebb buborékképző, és hasznos a buborék kialakulása előtt vásárolni. A milliárdos befektető cége 5,24 millió SPD Gold Trust részvényt birtokol, ami csaknem 16 tonnányi aranynak felel meg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.