BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágul az arany, de az elemzők szerint nincs szó árbuborékról

Nincs túlértékelve az arany, és egyelőre buborék sem alakult még ki a sárga nemesfém piacán – derül ki az Aranyvilágtanács legfrissebb árfolyam-emelkedést vizsgáló jelentéséből.

A jelentés szerint a jövőben az aranyár további növekedését egyebek között a feltörekvő piacokról érkező kereslet is nagyban meghatározza.

A tanulmány éles ellentétben áll Soros György Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatával, miszerint az arany piacán buborék van kialakulóban. (A magyar származású amerikai üzletember arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemesfém árfolyama nem drágulhat örökké, és hogy a nagy csúcsdöntéseket visszaesés szokta követni.)

A tanács megvizsgálta a keresleti oldalról hosszú távon megalapozott pozitív aranypiaci kilátásokat is, és a tanulmányban kiemelten foglalkozik Kína jövőbeni szerepével. Eszerint a magánszemélyek számára korábban tiltott befektetési célú arany felhalmozására vonatkozó korlátozás 2001-es feloldásának következményeként a kínai aranykereslet megduplázódhat az elkövetkező tíz év folyamán. Habár Kína 2009-re világszerte a második legnagyobb aranyfogyasztóvá nőtte ki magát, továbbra is jelentős a növekedési potenciálja, hiszen a kínaiak befektetési célú aranyvásárlása hatalmas tartalékokat rejthet magában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.